Kolike šanse na izborima imaju nova lica u politici?

Vijesti 09. lis 201807:13 > 07:28
Grgo Jelavic/PIXSELL

Posljednjih mjeseci neka nova i stara lica najavila su svoj angažman u politici. Kolike su im šanse?

Prema istraživanju rađenom za Novu TVAnto Đapić bi dobio 10 posto glasova na izborima, 77 posto ispitanika ne bi glasovalo za njega, a četiri posto su neodlučni.

Za Miranda Mrsića, koji je izbačen iz SDP-a, ne bi glasovalo 61 posto ispitanika, 20 posto bi, a osam posto je neodlučno.

Vlaho Orepić je nakon odlaska iz MOST-a osnovao stranku Nova politika. Njemu glas ne bi dalo 50 posto ispitanih, 24 posto bi, a 9 posto je neodlučno. Glas bi mu dalo 42 posto birača MOST-a i svaki treči birač SDP-a.

Bojan Glavašević je svojevoljno napustio SDP, dobio bi 23 posto podrške, većinom glasova birača SDP-a, ali i MOST-a. 41 posto SDP-ovih birača bi mu dalo glas te 34 posto MOST-ovih birača. 

Dalija Orešković, koja se u javnosti etablirala kao šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, dobila bi 25 posto glasova ispitanika. Također je hit kod birača MOST-a i SDP-a. 

Bivša glavna osoba za kurikularnu reformu Boris Jokić, ako bi se odlučio kandidirati, dobio bi 20 posto podrške uz 7 posto neodlučnih. 26 posto ispitanika je reklo da ne bi glasalo za njega. Jokić bi dobio podršku birača MOST-a i SDP-a.

Čelnik Nove ljevice Dragan Markovina dobio bi podršku 6 posto ispitanih kad bi mu se ime našlo na nekom glasačkom listiću. 33 posto ispitanih ne bi glasalo za njega. 

Da se ime Mislava Kolakušića nađe na nekom glasačkm listiću, za njega bi glasalo 16 posto ispitanika, a glas mu ne bi dalo 24 posto ispitanika. Mogao bi računati na 37 posto glasova birača Živog zida. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.