Uskoro ćemo legalizirati prodaju ulja i cvijeta marihuane?

Vijesti 06. ožu 201515:31 > 15:34
EPA

Već nakon dvije sjednice stručnog povjerenstva za legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe jasno je da ta skupina stručnjaka namjerava Vladi uputiti vrlo liberalne preporuke koje bi, bude li ih poslušala politika, Hrvatsku pretvorile u najliberalniju europsku zemlju kad je riječ o korištenju marihuane u medicinske svrhe.

Na drugoj sjednici donijeli su zaključak da bi u prijelaznom razdoblju do potpune legalizacije medicinske marihuane Hrvatska trebala dopustiti upotrebu galenskih i magistralnih pripravaka na bazi kanabinoida THC i CBD.

Sličan model trenutačno je na snazi u Sloveniji, gdje pacijenti na tzv. bijeli recept liječnika opće prakse (uz plaćanje) mogu u ljekarnama dobiti pripravke na bazi kanabisa te na bazi sintetičkog THC-a. No, za razliku od susjeda, naši stručnjaci smatraju da bi pacijentima trebalo omogućiti “pravu stvar” – cvijet i ulje marihuane, bez sintetičkog THC-a.

Povjerenstvo zaključuje kako bi pacijentima trebalo omogućiti upotrebu takvih pripravaka dok se ne premosti vrijeme potrebno farmaceutskoj industriji za registraciju “pravih” lijekova na bazi kanabisa.

Galenske i magistralne pripravke inače ovlašteni farmaceuti izrađuju u ljekarnama te ih bolesnici mogu naručiti i podići na recept liječnika opće prakse. Sirovina za pripravke o kojima govori povjerenstvo bili bi cvijet marihuane i ekstrakt biljke (ulje) te bi se uvozili, jer sadnja i uzgoj marihuane u Hrvatskoj nisu dopušteni, niti se o tome zasad intenzivno razmišlja.

Marihuana bi se tako najvjerojatnije uvozila iz Nizozemske – glavnog europskog dobavljača marihuane u medicinske svrhe – a u ljekarničkim laboratorijima prerađivala bi se u ljekovite pripravke za različite dijagnoze – kod različitih oblika karcinoma, depresije, gubitka apetita uslijed AIDS-a, radi lakšeg podnošenja kemoterapije, kod liječenja glaukoma…

Preporučuje se legalizacija dviju vrsta pripravaka – cvijeta marihuane za inhalaciju pomoću vaporizatora te pripravci od ekstrakta biljke – ulje, piše Jutarnji list.