Eksplozija u rafineriji u Bosanskom Brodu, ima ozlijeđenih

Vijesti 09. lis 201821:48 > 10. lis 2018 07:12
Ivica Galovic/PIXSELL

U pogonima rafinerije nafte u Bosanskom Brodu oko 21 sat i 30 minuta dogodila se snažna eksplozija u kojoj je ozlijeđeno osmero ljudi. Eksplozija je zatresla cijeli Slavonski Brod

Načelnik općine Bosanski Brod Ilija Jovičić potvrdio je lokalnim medijima u Bosni i Hercegovini kako su ozlijeđeni radnici rafinerije, a u krug rafinerije su upućene vatrogasne ekipe kako bi suzbile požar koji je izbio nakon eksplozije.

Tijek događaja:

00:17 Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara izjavio je oko ponoći nakon sjednice kriznog stožera, koji se sastao zbog eksplozije u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, da za građane Slavonskog Broda nema opasnosti od štetnih plinova. “Za građane Slavonskog Broda nema opasnosti, pratimo mjerne postaje 1 i 2, štetni plinovi su u granicama normale, odnosno na najnižim mogućim granicama. Vjetar puše prema Derventi, tako da Slavonski brod nije u opasnosti”, rekao je Duspara novinarima nakon zajedničke sjednice gradskog i županijskog kriznog stožera, kojoj su uz župana Danijela Marušića nazočili predstavnici tamošnjih hitnih službi, od vatrogasaca do zdravstvenih djelatnika.

Više pročitajte OVDJE.

00:16 Vrtići i škole u Slavonskom Brodu u srijedu će normalno raditi, zaključeno je na hitnoj sjednici županijskog i gradskog Stožera zaštite i spašavanja.

00:01 Iz Ureda predsjednice za N1 su potvrdili da se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović vratila u Zagreb te da ujutro kreće na put za drugi dan posjeta Slavoniji. Program zasad ostaje po starom, kazali su iz Ureda predsjednice.

00:00 Još nema informacija što je prouzročilo eksploziju, niti kakve je to posljedice ostavilo na okoliš.

23:49 Eksplozija u Bosanskom Brodu izazvala je uznemirenost među građanima Slavonskog Broda, pogotovo onih koji žive uz Savu nasuprot rafinerije, no gradonačelnik Mirko Duspara poručio im je da ne treba dizati paniku. “To je benzin, nafta, dobra stvar da je to malo dalje od postrojenja koje je puno opasnije. Ova eksplozija je Brođane dobrano uplašila, nema evakuacije, ali nije ugodno”, rekao je Duspara poručivši kako nema potrebe za evakuacijom, te najavio sjednicu kriznog stožera u Županiji.

23:40 “Pozivam građane Slavonskog Broda da ne podliježu panici. Građani koji žive uz samu Savu zabrinuti su zbog dima koji je još uvijek prisutan, ali pozivam ih da zatvore prozore i ne izlaze van dok sve ovo malo ne prođe. Incidenti su se u Rafineriji događali i prije, ali nikada nismo dobivali prave informacije. Sada nažalost vidimo da je to zaista tempirana bomba”, rekao je gradonačelnik Duspara, prenosi Večernji list.

23:21 U Policijskoj upravi Doboj Srni je potvrđeno da je požar u Rafineriji lokaliziran.

Više pročitajte OVDJE.

23:19 Predojević je rekao da su ozlijeđeni zadobili lakše ozljede i da će preventivno biti upućeni u bolnicu u Doboju radi dodatnih pregleda.

23:14 U hitnu službu Doma zdravlja u Brodu večeras je primljeno osmero ozlijeđenih u eksploziji u Rafineriji nafte i svi su izvan životne opasnosti, rekao je Srni direktor Doma zdravlja, Zoran Predojević.

23:11 Područjem se širi veliki smrad, a policija je upozorila ljude da ostanu u kućama. Građani oba Broda strahuju od zagađenja zraka zbog eksplozije.

23:00 Šef hitnog prijama dr. Anto Lukenda u općoj bolnici u Slavonskom Brodu kaže da još nema službenih informacija o ozlijeđenima, ali je hitni prijem slavonskobrodske bolnice spreman za prihvat eventualno ozlijeđenih i stradalih osoba u rafineriji. Bosanski Brod nema svoju bolnicu, najbliža je u Hrvatskoj, u Slavonskom Brodu, a druga opcija zbrinjavanja eventualno stradalih je bolnica u Doboju koja je udaljenija, javlja HRT.

22:30 Gradonačelnik Slavonskog Broda, Mirko Duspara, sazvao je sjednicu Županijskog kriznog stožera za 22.30 sati, kada se nada da će saznati detalje eksplozije. Iako nema podrobnijih informacija, i on kaže da je najvjerojatnije došlo do eksplozije na postrojenju broj 4. Iz Bosanskog Broda nije došao zahtjev za naše vatrogasce, rekao je Duspara. Kaže i da se dim spušta uz Savu te da je policija, iz predostrožnosti, ljude upozorila da ostanu u kućama. Ističe da ne treba dizati paniku. “I prije su se ovakve stvari događale, rekao bih da su živci građana Slavonskog Broda na izmaku”, dodao je, prenosi HRT.

Mirna Jurić
Mirna Jurić
Mirna Jurić
Ivica Galovic/PIXSELL
Ivica Galovic/PIXSELL

22:15 “Građani se skupljaju na Korzu u Slavonskom Brodu i svi su jako zabrinuti. Eksplozija je bila jaka, vibracije su bile jake, djeca su me zvala pitati jesam li živ”, rekao nam je eko aktivist, Mladen Sudar.

22:05 Iz rafinerije se vidi golemi plamen, a kako nam je rekao Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda, koji je gostovao je u Dnevniku u 22, požar traje već dvadesetak minuta. “Došlo je do jake eksplozije i pojavio se veliki požar. Požar još uvijek traje, već 15-20 minuta. Koliko vidimo, još uvijek se nije krenulo s gašenjem, a nemamo informacije što se dalje dogodilo”, rekao je Duspara.

21:50 Prema prvim informacijama eksplozija se dogodila u jednom od postrojenja rafinerije koje je Jovičić opisao kao pogon broj 4 no nije pojasnio što se tamo točno proizvodilo. Čitatelji javljaju da je eksplozija bila iznimno glasna i jaka. Iz Policijske uprave Doboj za N1 nisu mogli reći ima li ozlijeđenih.  

https://twitter.com/Markonileoni/status/1049757395939815425

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.