Istražujemo: Koji su učinci novog prekršajnog zakona?

Vijesti 06. ožu 201518:21 > 19:11
Screenshot N1

Ministarstvo pravosuđa pohvalilo se učincima novog Prekršajnog zakona- bolja naplata i manji broj predmeta na prekršajnim sudovima neki su od najočiglednijih efekata izmijenjenog zakona 20 mjeseci nakon njegovog stupanja na snagu.

Prekršaje je jeftinije raditi ako ih plaćate na licu mjesta jer u tom slučaju možete dobiti popust od 50 posto. Osim što građanima nudi uštede novi zakon pomaže i državi. Prekršajni sudovi su od stupanja na snagu zakona ukupno naplatili 380 milijuna kuna, što je za prošlu godinu povećanje od 11 posto u odnosu na godinu ranje. Ovrhama preko Fine naplaćeno je 34 posto prekršajnog duga teškog 925 milijuna kuna.

Dosad je sama izvršivost prekršajnih pravnih odluka bila na niskim razinama, na godišnjoj razini izvršavalo se  oko 12 posto odluka. Sada se i ta se situacija potpuno izmjenila

S obzirom da prekršitelji češće plaćaju kazne u roku – smanjen je priljev novih predmeta na donedavno zagušene Prekršajne sudove pa ih je lani bilo 29 posto manje. A u uvijek pretrpanim zatvorima više ne sjede oni koji koji novčane kazne mijenjaju zatvorskim.

Zakon je uveo i crnu listu , odnosno registar neplatiša. Trenutno više od 61 tisuće ljudi ne može registrirati svoj automobil jer nije na vrijeme platilo pravomoćne sudske kazne.

Neplatiše trenutno državi duguju 227 milijuna kuna, a njihovo ime se briše iz registra čim uplate novac.