Ministarstva bez dogovora oko upravljanja, stanovi propadaju

Vijesti 11. lis 201813:23 > 13:27
Ilustracija

Naselje u zagrebačkom Borovju koje je izgrađeno prije 18 godina za mlade znanstvenike i njihove obitelji danas - propada.

U 122 stana koja su tada sagrađena u tri zgrade danas živi četvero ljudi koji su tamo došli temeljem najtečaja Ministarstva znanosti i obrazovanja, piše Večernji list.

Ostali stanovi većinom zjape prazni ili su ih zaposjeli stanari koji tu ne bi trebali biti.

Prazni stanovi ne mogu se, međutim, kažu u Ministarstvu, iznajmiti po nekom drugom modelu ili pustiti u prodaju.

Natječaj za nove stanare nije raspisan već sedam godina, i to zato jer se Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo državne imovine – ne mogu dogovoriti.

“Postojala je mogućnost da Ministarstvo državne imovine preuzme upravljanje Borovjem pa se natječaji nisu raspisivali od 2011. godine. Ministarstvo je zauzelo stajalište da će zadržati upravljanje tako da, čim se stvore pretpostavke, nastavi s natječaji ma za dodjelu stanova na korištenje dionicima sustava”, kažu iz Ministarstva obrazovanja, prenosi Večernji list.

Postupak izbacivanja ilegalnih stanara je prespor, a u Ministarstvu kažu kako nemaju utjecaj na to.

Naselje u Borovju čuvaju i zaštitari. Ministarstvo kaže da oni tamo nisu ponajprije zato da čuvaju prazne stanove, nego “ponajprije zato što se Ministarstvo koristi tamošnjim prostorima za svoje potrebe”. Kažu i da ih ne plaćaju dodatno, a nalazi državne revizije pokazuju da se na zaštitare koji čuvaju imovinu Ministarstva godišnje troši oko 400.000 kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.