GONG: Glavnog državnog inspektora treba birati u Saboru

Vijesti 12. lis 201811:32 > 11:34
Ilustracija

GONG je u petak pozdravio prijedlog Zakona o Državnom inspektoratu po kojem će se ponovno objediniti inspekcijski poslovi koji su bili raspoređeni po ministarstvima, ali upozorava da nije napravljen iskorak prema stvarnoj samostalnosti tog tijela, što bi se postiglo ako bi se glavnog državnog inspektora biralo u Hrvatskom saboru.

GONG smatra da bi Državni inspektorat doista postao samostalno državno tijelo kad bi se njegova čelnika biralo u Saboru temeljem otvorenog javnog poziva, a mandat mu se produžio na osam godina, kao u slučaju Glavnog državnog revizora.

“To bi bio konkretan pokazatelj spremnosti da se Državni inspektorat transformira u snažnu neovisnu instituciju i važnu kariku u sustavu suzbijanja korupcije”, ističe u prioćenju GONG koji je sudjelovao na e-savjetovanju o Zakonu o Državnom inspektoratu, koje završava 12. listopada.

GONG smatra kako je nacrt Zakona svakako napredak u odnosu na postojeće stanje i fragmentiranost inspekcijskih poslova po ministarstvima jer se Državni inspektorat ponovo izdvaja kao zasebno tijelo državne uprave, odnosno postaje središnji državni ured, što će zasigurno ojačati središnju koordinaciju i harmonizaciju inspekcijskih poslova, a vjerojatno i omogućiti racionalnije korištenje ljudskih i financijskih resursa.

No, upozorava, pogrešno je govoriti da Državni inspektorat postaje samostalno tijelo jer je kao središnji državni ured i dalje sastavni dio izvršne vlasti i izravno odgovoran Vladi, odnosno posredno ministrima nad čijim resorima provodi inspekcijski nadzor.

GONG navodi kako Glavnog državnog inspektora (koji će biti u rangu državnog tajnika) imenuje Vlada kao državnog dužnosnika čiji je mandat vezan uz mandat Vlade, čime se onemogućuje kontinuitet nesmetanog upravljanja Državnim inspektoratom kroz neko razumno duže razdoblje, a time se otvara i pitanje otpornosti Glavnog državnog inspektora na političke pritiske u radu.

Zbog mogućnosti propisivanja visokih kazni Državni inspektorat je među institucijama koje su najizloženije korupcijskim rizicima, stoga je izrazito važno da čelništvo Inspektorata svojim primjerom potiče nepristranost i integritet.

Upravo zato bi se javnost trebala upoznati sa životopisima kandidata prije izbora čelnika Središnjeg državnog ureda, koji bi trebao biti u Saboru, a ne u Vladi, ističe GONG u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.