Pčelarima 17,2 milijuna kuna, med uskoro u školama

Vijesti 12. lis 201815:00 > 15:05
Pixabay (ilustracija)

Nacionalnim pčelarskim programom za 2018. godinu Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je 17,2 milijuna kuna za mjere povećanja konkurentnosti u pčelarskom sektoru, a domaći med uskoro će se naći u školama, izvijestili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

Pčelari su najveći interes iskazali za mjeru suzbijanja štetnika i bolesti pčela, potom za sufinanciranje nabave pomagala, pribora i opreme te edukaciju.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završila je obradu svih zaprimljenih zahtjeva za pčelarsku godinu 2018. te isplatila 17,2 milijuna kuna za 4.536 pčelara.

Sektor pčelarstva u Hrvatskoj broji preko 400.000 proizvodnih pčelinjih zajednica te više od 10.000 tona godišnje proizvodnje meda uz druge pčelinje proizvode.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je da pčelari idu u dobrom smjeru – udružuju se, surađuju, zajedno nastupaju prema institucijama i složno prezentiraju svoje potrebe.

“Čestitam im što su iskoristili sva raspoloživa sredstva koja smo im osigurali za napredak i razvoj. Ministarstvo poljoprivrede bit će im i dalje pouzdan partner u ostvarivanju njihovih ciljeva i glavni promotor meda s hrvatskih pčelinjaka”, izjavio je Tolušić.

Ministarstvo poljoprivrede, kaže se u priopćenju, provodi brojne promotivno-edukativne akcije kojima potiče konzumaciju meda s hrvatskih pčelinjaka i održava “medne doručke” kako bi ukazalo na veliku ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Ove se godine uvodi “Školski medni dan – promocija meda s hrvatskih pčelinjaka” u osnovnim školama kako bi se prvašiće, njihove roditelje i nastavnike educiralo o važnosti konzumiranja meda i potrebi uključivanja meda u svakodnevnu prehranu djece.

Na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, 7. prosinca, svih 40.000 učenika prvih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj dobit će staklenku meda i prigodnu slikovnicu kao edukativni materijal primjeren njihovom uzrastu, a škole će u suradnji s pčelarskim udrugama organizirati edukativne radionice o važnosti pčelarstva za bioraznolikost, kaže se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.