Plenković s nadbiskupom Gallagherom razgovarao o Stepincu

Vijesti 12. lis 201815:01 > 15:06
Miranda Cikotic/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković primio je u petak u Banskim dvorima nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera, tajnika za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice, s kojim je među ostalim, razgovarao o kanonizaciji Blaženoga Alojzija Stepinca, priopćeno je iz vlade.

Plenković i Gallagher ocijenili su odnose i suradnju Hrvatske i Svete Stolice vrlo dobrima, kao i privrženost vlade provedbi Vatikanskih ugovora. U tom kontekstu osvrnuli su se i na posjet premijera Vatikanu i sastanak s papom Franjom 7. listopada prošle godine. Uvodno je Plenković kazao kako Hrvatska podržava aktivnosti Svetoga Oca u njegovom pontifikatu, pri čemu posebno cijeni njegove snažne poruke nade, mira i kršćanske solidarnosti najugroženijim državama i dijelovima svijeta.

VEZANE VIJESTI

Razgovarali su i o kanonizaciji Blaženoga Alojzija Stepinca, a nadbiskup Gallagher je upoznao premijera s detaljima i tijekom procesa koji je Crkva pokrenula.

Bilo je riječi i o stanju u zemljama jugoistočne Europe. Plenković i Gallagher naglasili su važnost uloge Hrvatske u aktivnoj potpori tim zemljama na njihovom europskom putu. U kontekstu nedavno održanih izbora u BiH, hrvatski premijer je rekao da je Hrvatskoj važna jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i svih ostalih građana u BiH, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, navodi se u priopćenju.

Govoreći o pitanju migracija, Plenković je istaknuo doprinos Hrvatske u suzbijanju ilegalnih migracija i zaštiti najdulje van-schengenske vanjske granice Europske unije, dodavši pritom važnost humanog i odgovornog pristupa prema ljudima koji su u ratnoj ugrozi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.