Plenković je prvi HDZ-ov premijer koji ima događanje naroda

Vijesti 14. lis 201809:10 > 09:12
N1

Najvažnije događaje tjedna komentiraju u "Toči na tjedan" komentiraju Tihomir Ponoš (Novi list) i Sandra Bartolović (Hina).

Je li jučerašnji prosvjed u Vukovaru uspio?

Ponoš: Penava je vjerojatno uvjeren da je prosvjed uspio bez obzira na razmimoilaženje oko toga koliko je bilo prosvjednika, organizatori kažu oko 20 tisuća, a policija 9 tisuća. Nekakav uspjeh se može mjeriti smo nekakvim relanim pomacima. Treba imati na umau da svi ratni zločini nikada neće biti kažnjeni, jer nisu iz niti jednog drugog rata ma koliko to bilo nepravedno. Da su sudski pocesi kod nas spori, to nije ništa novo.

 Do sada se ni jednoj HDZ-ovoj vladi nije dogodilo tzv. događanje naroda, je li jučer?

Bartolović:Jest. Sjetimo se događanja naroda u šatoru 2014., bilo je upereno protiv smjenjivanja Milanovića i Josipovića. Jučer smo čuli govornike koji govore protiv svih vlada, ali je indikativno da se nije prosvjedovalo u vrijeme vlade Tihomira Oreškovića gdje je Karamarko bio prvi potpredsjednik, a koji je godinama bio u vrhu represivnog aparata, a dio ljudi koji je jučer tamo bio pripadaju tom korpusu.

Recimo da je Plenković prvi koji ima svojevrsno događanje naroda.

Idući prosvjed će biti već 18. studenoga na obljetnici pada Vukovara kada će tamo doći državni vrh. Sigurno će pasti koji zvižduk, a ovo je samo uvertira u dizanje tenzija pred obljetnicu u Vukovaru i nezadovoljstvo Plenkovićem.

Hoće li biti sankcija za one koji su se jučer pojavili u Vukovaru, Plenković je rekao ‘vidjet ćemo’?

Ponoš:Tamo su bili političari koje svrstavamo vrlo desno, a koji imaju mali mobilizacijski potencijal, ali to ne znači da ne može biti veći.

18. studenoga mislim da neće biti dvije kolone, ali mislim da s jučerašnjim prosvjedom Plenković može biti zadovoljan jer s državne razine nije došao nitko osim Culeja. Od kad je Penava najavio prosvjed, mislim da se u HDZ-u puno radilo i u tome se nije izjašnjavalo ni desno krilo kojie je bilo protiv Plenkovića u vrijeme Istanbulske konvencije. Mislim da od sankcija neće biti ništa, jer kako može bilo koga sankcionirati ako neće Penavu.

Bartolović: Da je Penava htio ozbiljno pomoći otišao bi u Tužiteljstvo s onima koji su jučer iznijeli svoja sjedočanstva, iznijeli bi ih tamo, ne vjerujem da ih ne bi primili u Tužiteljstvu. To bi bio ozbiljan pristup.

Bartolović: Jušerašnji prosvjed ima prizvuk prosvjeda protiv Srba, Josić će rakao da mu se ne sviđa pomirba, a Rehak da Hrvati ne mogu počiniti ratni zločin. Sve dok u Vukovaru imao kafiće u koje isključivo idu Hrvati ili Srbi, to će ostati doživotna trauma. Od mladog čovjeka poput Penave bi očekivala da bude više okrenut prema budućnosti. Iz ovog iščitavam ambiciju Penave da iskorači na nacionalnu političku scenu.

Kako komentirate šutnju predsjednice oko prosvjeda?

Ponoš: Predsjednica ne bi moga službeno ne podržati prosvjed jer je riječ o biračkom tijelu kojeg ona okuplja i na kojeg ona ‘puca’. Podsjetimo, nakon pobjede u izbornoj noći otišla je u braniteljski šator. Oni su temelj njenog biračkog tijela, naprosto se ne usudi ići potiv njih.

Je li moguće da niti jedna referendumska inicijativa nije skupila dovoljan broj glasova?

Bartolović: Nije preveliko iznenađenje s obzirom da znamo da su prikupili granični broj potpisa i ako znamo da u prosjeku oko 10 posto glasova bude nevažeće. Očito se ispostavilo da je bilo nepravilnih potpisa. Prikupljeno je ispod 370 tisuća potpisa koliko je potrebno da krene procedura. Nije veliko iznenađenje i jer se zna da niti jedna inicijativa ne može proći ako iza nje ne stoji HDZ. Njima to ovaj put ne odgovara, a što nije bilo slučaj kad je bio referendum o braku, a kada je skupljen dovoljan broj potpisa. 

Kako ocjenjuje razinu rasprave u Saboru U saboru tijekom glasanja o opozivu?

Bartolović: Rasprava je bila, nažalost, kako i većina u zadnja dva tri-mandata, ispod razine koja bi bila u jednom pristojnom parlamantu. Siguran u to da ga neće smijeniti, Kujundžić je bio vrlo bahat i drzak, kao i Plenković koji je zastupnike Živog zida nazvao tri mala miša. Kritike su u redu, ali nije vrijeđenje. Plenković je loš materijal za državničku dužnost, a to se vidi iz ove rasprave. Neprimjerena je razina vrijeđanja Kujundžića, to ne priliči jednom ministru koji iza sebe nema ama baš nikakvih rezultata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.