Kosor: Penava je na neki način junak novog doba

Vijesti 14. lis 201821:56 > 21:59
N1

Sasvim sigurno da jučerašnji događaj jest događaj upozorenja - dogodilo se prvi put da neki dužnosnik ne sluša brojne prigovore, molbe, ne samo brojnih ministara, već i predsjednika stranke i Vlade, kazala je bivša premijerka Jadranka Kosor komentirajući vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu i prosvjed koji je u subotu organizirao u Vukovaru.

VEZANE VIJESTI

“Ja vjerujem da su svi očekivali da će se Penava ipak povući, pogotovo jer su premijer i ostali govorili kako je to prosvjed protiv Vlade. Penava je ustrajao i sad će se u HDZ-u otvoriti pitanje kakvi su kriteriji za izbacivanje iz stranke. Naravno, ja ne mislim da Penavu treba izbaciti, ali ovaj prosvjed jest bio prosvjed podsjećanja, sigurno je da je prosvjed u političkom smislu uvijek prosvjed. Ovo je bila poruka i prosvjed su jako vješto organizirali, nisu spomenuli nijednom rječju predsjednika Vlade, ali su spomenuli njegovog glavnog savjetnika gospodina Šeksa i vidjeli smo što se dogodilo. Ali je bilo i puno branitelja”, kazala je Kosor u razgovoru za RTL Danas.

Ipak, pitanje je hoće li Penava u dogledno vrijeme snositi sankcije, a odgovarajući na njega bivša premijerka odvratila je: “Budući da je sve prošlo u redu i miru, bilo je dostojanstveno i nije bilo izgreda, jedno vrijeme će dobivati pohvale. Zato što zaista nije bilo otvorene kritike Vlade ili vlasti, vidite da predsjednica ne želi nijednom riječju komentirati. Sigurno da će odjeka biti, Penava je tražio, a to je dosta prošlo ispod radara, da Hrvatska bude drastičnija u pogledu srbijanskih pregovora za ulazak u EU, na neki način je tražio da ih blokiramo. Izrazio je jednu jako oštru kritiku kroz rečenicu da u ovoj zemlji nije dobro”.

“Činjenica je da je većinu vremena državu vodio HDZ od osamostaljenja i da je sad HDZ isto tako na vlasti. To su poruke zbog kojih će mnogima biti vrlo tjeskobno doći u Vukovar na Dan sjećanja. Njihove poruke da se vidimo na prosvjedu sljedeće godine – to će biti u jeku kampanje za predsjedničke izbore. Dosta će se snage uložiti da se pripremi taj dolazak”; istaknula je Kosor.

“Atmosfera će se na neki način preseliti na 18.11., vjerujem da se u konačnici neće ništa dogoditi, kao npr. dijeljenje kolone. Sigurno se to neće dogoditi, ali će biti pod posebnom lupom i pazit će se na svaku izgovorenu riječ. Tako da zapravo gospodin Penava i jučerašnjim prosvjedom i neodustajanjem on je vrlo tvrdo sa smiješkom nastavio dalje, rekao je jučer na sankcije ‘To ću primiti sa smiješkom”. On je na neki način postao junak novog doba, upravo za taj dio RH i mislim da će svi u HDZ-u, ali i državnom vrhu voditi računa o tome”, zaključila je Kosor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.