Optužena 10-orica, udružili se u zločinačku i švercali duhan

Vijesti 18. lis 201815:14 > 15:26
Boris Scitar/PIXSELL

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv deset osoba. Tereti ih se za zločinačko udruženje, izbjegavanja carinskog nadzora, nedozvoljene trgovine, nedozvoljene proizvodnje i izbjegavanja carinskog nadzora. Proračun je oštećena za više od 16 milijuna kuna.

Optužnica je pred zagrebačkim Županijskim sudom podignuta protiv sedmorice hrvatskih, jednog slovenskog i dvojice bosansko-hercegovačkih državljana zbog izbjegavanja carinskog nadzora, nedozvoljene trgovine i proizvodnje, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Kupovinu, prijevoz, skladištenje, pripreme za prodaju i samu prodaju veće količine rezanog duhana prema optužnici su od studenoga 2017. do sredine ove godine na području Zagreba, Koprivničko-križevačke županije i Slovenije dogovorila dvojica okrivljenika.

Duhan je u inozemstvu kupovao trećeosumnjičeni te ga je unosio u Hrvatsku, gdje je prvookrivljeni u Zagrebu organizirao skladištenje, obradu, preradu i proizvodnju aromatiziranog duhana te njegovu daljnju distribuciju i prodaju. Ostali pripadnici udruženja također su imali su određene uloge u tom krijumčarskom poslu, kažu u Uskoku.

Jedan je preuzimao, skladištio i pronalazio kupce duhana, drugi je nadzirao proces rezanja i pakiranja te nabavljao materijal, angažirao radnike i dogovarao prodaju i prijevoz duhana kupcima.

Drugookrivljenik je na koprivničko-križevačkom području organizirao skladištenje i obradu duhana te njegovu daljnju distribuciju i prodaju, pri čemu su trojica kupovala duhan na području Hrvatske, a druga dvojica pripremljeni duhan prodavali i isporučivali kupcima.

Osumnjičenika koji je nabavljao duhan u inozemstvu terete također da je u studenom 2017. angažirao dvojicu suradnika da za novčanu nagradu uz pomoć lažne dokumentacije teretnim vozilom iz Slovenije u Hrvatsku prevezu devet tona prešanog duhana u listu. Potom je i u ožujku organizirao prijevoz najmanje 2,8 tona duhana iz Slovenije u Hrvatsku, navodi Uskok.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.