Najezda štakora u Varaždinu, prijete i drugim gradovima

Vijesti 19. lis 201807:18 > 07:24
YouTube screenshot

U Osijeku se izdaju posebni leci kako se obraniti od najezde štakora. Glodavci 'prijete' i Zagrebu i Splitu, a pravu dramu proživjela je jedna Varaždinka koju je štakor ugrizao dok je spavala.

Stanuje u državnom stanu u samom centru grada, a oni i njezini susjedi ne mogu se riješiti štakora. Na terenu je i tim za deratizaciju.

Nakon ugriza, na terenu su izašle službe za deratizaciju. Problem je, kažu, neodržavanje okoliša.

“Dolaskom na teren smo utvrdili da postoji problem s glodavcima, izvršili smo deratizaciju i kanalizacijske mreže oko zgrade”, kaže Božidar Putarek iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Zgrada je dotrajala i u vlasništvu države. No unatoč tome iz grada obećavaju da će pomoći stanarima koji vode borbu sa štakorima.

“Na terenu su naši djelatnici koji će procijeniti u kakvom su stanju te nekretnine i koji su popravci nužni i krećemo u sanaciju sljedeći tjedan, iako ti stanovi nisu u vlasništvu grada”, kaže Zlatan Avar, zamjenik varaždinskog gradonačelnika.

Sanitarni inženjer Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Vlado Josić gostujući u RTL-u Danas komentirao je najezdu štakora u našim gradovima.

“Biologija štakora je takva da se on razvija u proljeće i jesen, to je početkom travnja do kraja lipanja i u kasnu jesen, u rujnu i studenom. Kad se on razvija traži hranu, razmnožava u povoljnim uvjetima.”, kaže Josić dodajući da od štakora ne treba strahovati.

“Štakor je strašljiva životinja, boji se ljudi, a grize onda kad se osjeća ugroženo, kad ga mi na neki način izazovemo. Vjerojatno je gospođa trznula dok je spavala, on je tražio hranu i došlo je do neke njegove samoobrane”.