'Previše pritužbi žena iz rodilišta ukazuje na isti problem'

Vijesti 19. lis 201817:14 > 17:20
Tomislav Miletic/PIXSELL

Pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš u emisiji Newsroom komentirao je potresna svjedočanstva iz bolnica o nasilnim praksama u zdravstvenim institucijama koje su danas iznijele žene ispred Sabora.

Podsjetimo, svjedočanstva žena prikupila je udruga Roda, a čitale su ih aktivistice za zaštitu ženskih ljudskih prava, uz punu zaštitu privatnosti svake osobne priče. “Doktorica me šiva na živo, vičem joj da me boli, a ona se dere na mene: ‘Što se dereš?!”, “‘Normalno da boli kad hodate na dvije noge! Majmunice hodaju na četiri pa ih manje boli’, “Plazila sam po stolu i molila da me više ne šivaju. Sestre su me držale. Ne sjećam se boli od poroda, ali sjećam se boli od šivanja”, samo su neka od tih stravičnih svjedočanstava.

VEZANA VIJEST

Bertoš je u emisiji Newsroom rekao da je nakon što je saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić iznijela svoj slučaj kiretaže bez anestezije u Saboru pokrenuta inspekcija čije preliminarne rezultate očekuju za 20-ak dana. “Slažem se da treba analizirati i sagledati pritužbe i to ćemo i učiniti”, rekao je Beroš te dodao kako će javnost imati uvid u rezultate inspekcije.

“Sve što bude nađeno tijekom nadzora bit će dostavljeno javnosti”, kazao je Beroš te dodao kako će analizirati situaciju i ispraviti ono što treba ispraviti. Potvrdio je da je zadnji inspekcijski nadzor pokazao na problem u komunikaciji.  “Jedan od nalaza zadnjeg inspekcijskog nadzora je bio da nedostaje adekvatna komunikacija i preporuka je bila da se poboljšaju komunikacijske vještine zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika”, rekao je Beroš.

“Svaka pacijentica ili bolesnik ima pravo na pravu i potpunu informaciju i mora biti informiran o onome što ga čeka”, rekao je Beroš te dodao da svatko ima pravo dobiti odgovor na pitanje što ga čeka u nekom postupku. Na pitanje može li pacijentica doći u rodilište i reći da želi anesteziju, a liječnik joj odgovori da ne može, može li ona pitati zašto ne, Beroš je kazao: “Apsolutno da! Ne da može nego mora”.

“Načelno, previše je pritužbi koje ukazuju na isti problem stoga je moguće da je i prisutan”, rekao je Beroš. Potvrdio je da je prethodni inspekcijski nadzor u rodilištima utvrdio da postoji problem neravnopravnog odnosa anesteziologa u bolnicama.  “Naputak je bio da se unaprijedi anesteziološka služba”, kazao je Beroš te dodao da je taj nadzor pokazao i da postoji problem komunikacije. “Sada ćemo ponovno sagledati situaciju i poduzet ćemo mjere koje su nužne”, zaključio je Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.