Sigurnost je važna, no nema je bez poštivanja ljudskih prava

Vijesti 22. lis 201812:03 > 12:25
N1

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović gostujući u N1 studiju uživo opetovala je zahtjev za istragom o nasilju policije nad migrantima.

VEZANE VIJESTI

Hrvatska policija nastavlja kršiti ljudska prava migranata, upozorila je pravobraniteljica Lora Vidović, koja posebno ističe da joj Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) sustavno uskraćuje pristup podacima o postupanju policije prema migrantima koji tvrde da ih se premlaćuje, oduzima im se novac i vraća preko granice mimo zakonske procedure.

Iako MUP opetovano tvrdi da je u stalnoj je komunikaciji s pravobraniteljicom, ali i drugim institucijama koje su zatražile podrobnije podatke ili objašnjenja, Vidović je opet upozorila kako je ono što najviše zabrinjava da zapravo nedostajeučinkovita istraga tvrdnji o nasilnom postupanju policije te da od MUP-a i DORH-a ne dobiva potpune informacije.

Vladavina prava nije nešto na što se možemo pozvati kada govorimo o postupanju policije prema migrantima, istaknula je te naglasila razliku u rezultatima kada može doći u nenajavljen i najavljen nadzor.

Govoreći o tome da joj je MUP uskratio neposredan pristup predmetima i podacima o postupanju prema migrantima u svom Informacijskom sustavu, koji je ujedno jedini izvor tih podataka istaknula je da su time grubo prekršeni propisi koji omogućuju pravobraniteljici uvid u te podatke, o čemu je pisala i saborskom Odboru, a najavila je da će o svemu izvijestiti i međunarodne organizacije koje brinu o ljudskim pravima – Vijeće Europe i UN jer je riječ o ozbiljnom presedanu.

Sigurnost je izuzetno važna, ali pravu sigurnost nećemo imati ako ne budemo poštovali ljudska prava kako lokalnog stanovništva na koje utječe cijela ova situacija s migrantima, što vidimo i na primjeru u Bihaću, ali i ljudska prava migranata, kazala je Vidović.

Do sada nismo čuli javno izrečenu naredbu iz vrha MUP-a da je zabranjeno koristiti silu iz čega se može činiti da je dogovor da se granicu čuva silom, ali za nasilje ne može biti opravdanja, i to je u najmanjem slučaju indikativno i to zaslužuje istragu zašto nedostaju neke stvari poput snimaka termovizijskih kamera u trenucima u kojima se navodno dogodilo nasilje, zaključila je pravobraniteljica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.