Kako će se provjeravati nevažeći potpisi za referendum?

N1

Predstavnici inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nikako se ne mogu dogovoriti s Ministarstvom uprave.

Na njihov zahtjev da neovisno povjerenstvo izvrši reviziju svih potpisa prikupljenih za referendume ministar Lovro Kuščević odgovara – možete se javiti do petka, ali samo radi uvida u nevažeće potpise koji će takvi i dalje ostati. Oni odgovaraju – u Hrvatskoj se može sumnjati u građane, ali u institucije ne.

Svoj potpis za referendum dali su mrtvi i bebe, a 30 tisuća proglašeno je nečitkim ili nepotpunim. Izvjestila je tako Vlada i taj zaključak još uvijek je na snazi. Sada ministar poziva građane da podnesu zahtjev za uvid u potpise. Inicijative nezadovoljne, a on poručuje – neka same razmišljaju kome će se žaliti.  “A što je revizija? Tko je ovlašten obaviti reviziju, postoji li tijelo u Republici Hrvatskoj?”, upitao je Kuščević.

VEZANA VIJEST

Ni Zakon o referendumu zapravo ne propisuje kome da se žale. Zato je inicijativima jedino logično rješenje ponovno prebrojavanje. “Ministarstvo uprave i ministar Kuščević očekuje da ljudi iz svih dijelova Hrvatske, nakon komplicirane procedure printanja, potpisivanja, skeniranja potpisa, izdvoje svoje vrijeme i novac, dođu u Ministarstvo, utvrditi jesu li među nevažećim i odbačenim potpisima. Bez mogućnosti da to promijene”, kazala je Jelena Teklić iz građanske inicijative Narod odlučuje.

“Daju sebi za pravo donijeti odluku, blago rečeno, potpuno promašenu i neizvedivu. Odluku o tome kako će netko utvrditi nevaljalost svojih potpisa sukladno njihovom izvješću”, dodaje Sanja Bilač iz inicijative “Narod odlučuje”.

Konkretan plan još uvijek ne postoji, no ministar objašnjava da će se odrediti tehnički i sigurnosni uvjeti koje APIS može pružiti, posebno kada je u pitanju zaštita osobnih podataka, zbog koje uvid u potpise neće moći imati baš svi koji požele. Inicijative prozivaju ministra, smatraju da poručuje da se smije sumnjati samo u građane, ali ne i u vladine institucije. “Za svaki odbačeni potpis tražimo zakonsko uporište na temelju kojeg je odbačen i mogućnost promjene zaključka, ako neovisno povjerenstvo odluči da su potpisi ipak valjani”, kazala je Teklić.

No, i Apis tvrdi – u procesu prebrojavanja potpisa nije bilo neregularnosti. Oko jedne stvari se ipak sve strane slažu. Zakon o referendumu je pun rupa i manjkavosti, i njegova izmjena je prijeko potrebna.

Više pogledajte u prilogu Ivane Kopčić

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.