"Za pretpostaviti je da se Todorić neće braniti šutnjom"

Vijesti 26. lis 201809:35 > 09:45
N1

Docent na katedri za Kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Aleksandar Maršavalski govorio je u Novom danu o proceduri izručenja Ivice Todorića Hrvatskoj.

Ivica Todorić trebao bi se za oko 25 dana vratiti u Hrvatsku. Sud u Londonu u četvrtak je odlučio da nema dokaza da će u Hrvatskoj biti izložen političkom progonu. 

“On ima pravo tražiti dopustivost žalbe. To nije prava žalba i to nije dug rok, oko sedam dana. Samo u slučaju kad su u pitanju gruba kršenja optuženikovih prava se dopušta ta žalba. Sam Todorić je najavio da će se za oko 25 dana vratiti, znači ni njegovi odvjetnici ne vjeruju da će to uspjeti”, kaže Maršavelski govoreći o mogućnosti da Todorićeva obrana uspije isposlovati daljnji ostanak svog branjenika u Velikoj Britaniji. Ne vjeruje da bi se Todorić mogao iznenada razboljeti jer, kako kaže, svi su vidjeli da je u dobroj formi dok je bježao od novinara. 

Hoće li Todorić odmah nakon izručenja biti odveden u Remetinec? “Da, tako je. Točan dan izručenja će ovisiti o koordinaciji naše i britanske policije. Kad bude odveden u Remetinec, sud mora odlučiti o istražnom zatvoru”, objašnjava dalje. 

VEZANE VIJESTI

“U uskočkim predmetima u istražnom zatvoru može biti maksimalno 12 mjeseci dok traje istraga. Ovdje je istraga pri kraju. On u najgorem slučaju u istrazi može još 6 mjeseci biti u istražnom zatvoru. Ako bude suđenje, onda može još tijekom suđenja biti u zatvoiru. Mislim da tonćee biti potrebno, možda neko vdijeme dok se svjedoci ispitanju.

Može li nakon toga biti zadržan u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega? “Teoretski je moguće, ali nije vjerojatno da će mu na tom osnovu biti određen istražni zatvor. Vidimo da to ni engleski sud nije napravio nego ga je pustio na slobodnu uz određene mjere. Slične mjere bi se mogle odrediti i u Hrvatskoj”, kaže Maršavelski.

Koje su šanse da ga se ipak zadrži u zatvoru zbog opasnosti od bijega? 

“Kad je istraga otvorena, on se zatekao u Londonu. Koji su razlozi zašto je bio tamo, možemo nagađati. Pretpostavlja se da su procurile informacije da će biti pokrenuta istraga, ali to više ne možemo dokazati. On se dobrovoljno predao vlastima u Engeskoj i taj bijeg se ne može tumačiti kao otegotna okolnost. Činjenica da se dobrovoljno predao mogla bi biti čak i olakontna okolnost u slučaju da bude osuđen pri odmjeravanju kazne”, smatra Maršavelski.

“Njemu će tih godinu dana koristiti, koristilo mu je. Bijeg se nekad tumačio kao indicija krivnje, ali danas, uz presumpciju nevinosti, njegov boravak u Enegleskoj je potpuno legitiman. Tamo je iskoristio određena pravna sredstva i sad se vraća u Hrvatsku”, kaže Maršavelski.

“Za pretpostaviti je da se Todorić neće braniti šutnjom”, smatra Maršavelski i objašnjava da je Todorić, za razliku od vremena kad je bio šutljivi poduzetnik, počeo vrlo često istupati u javnosti i govoriti o stvarima za koje smatra da će mu pomoći u obrani.

“Donošenje Lex Agrora je olakšalo njegovu pravnu situaciju. Uskok bi mnogo lakše dokazao da je odgovoran za prouzročenje stečaja nego ova kaznena djela za koja ga se sad tereti”, kaže. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.