Olujić: Svjedoci manje bitni od dokumentacije i vještačenja

Vijesti 26. lis 201810:33 > 10:45
N1

Odvjetnik Ante Todorića, Fran Olujić, za N1 televiziju govorio je o postupcima koji se tiču obitelji Todorić.

Na pitanje kako je Ante Todorić reagirao na odluku suda u Londonu da će njegov otac, Ivica Todorić, biti izručen Hrvatskoj, Olujić kaže: “Kad bih odgovorio, kršio bih odvjetničku etiku. Mogu reći da sa zanimanjem prati sva događanja.”

Utječe li povratak Ivice Todorića iz Londona na istragu?

Ne. Kao ni dosadašnji izostanak. Postupak se vodi od listopada prošle godine i sad je već u poodmakloj fazi koju provodi ŽDORH-u u Zagrebu.

Koliko je svjedoka ispitano?

Ispitano je preko 60 svjedoka, a koliko će ih ukupno biti ovisi o državnom odvjetnku. 

VEZANE VIJESTI

I vi ih ispitujete?

Točno, neki branitelji koriste pravo da budu prisutni na ispitivanjima svjedoka. To odudara od dosadašnje praske i mogu pretpostaviti da su nam to dozvolili da bi na taj način probali izbiti argument Todoriću prilikom postupka oko izručenja.

Što kažu svjedoci?

Ne mogu govoriti o detaljima istrage. Svjedoci su manje bitni od dokumentacije i vještačenja koje se provodi po nalogu ŽDORH-a i koje je je povjereno stranom trgovačkom društvu, što je u najmanju ruku neuobičajeno. Riječ je o postupanju koje će povećati ukupne troškove kaznenog postupka.

Rok?

Rok je 3 mjeseca. Sumnjam da se tako obiman posao može napraviti u 3 mjeseca. Zadatak je vješaka provjeriti izvješže PwC-a. Njima je trebalo 6 mjeseci. Rok ističe kroz 15 dana.

Očekujete li optužnicu?

U odnosu na svog klijenta ne, ali poučeni dosadašnjim iskustvom, predmet će vjerojatno završiti na optuženju. Ako bi istraga trajala do svibnja, optužnicu možemo očekivati na ljeto sljedeće godine.

Jeste li postavili obranu?

Ako dođe do optužnice, predlagat ćemo svjedoke, ali tek u fazi glavne rasprave, ne sada u fazi državnoodvjetničke istrage. Smatramo da nije bilo ni osnove za otvaranje isrtrage. 

Koliko dugo bi moglo potrajati?

Jedan stariji kolega je rekao da će trajati 10 godina, ja se mogu složiti da će biti riječ o iznimno dugotrajnom i složenom kaznenom postupku koji će trajati sigurno 5 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.