Glasnogovornica predsjednice podučava studente intervjuima?

Vijesti 26. lis 201820:41 > 20:51
CROPIX

Fakultet političkih znanosti danas se na svom profilu na Facebooku pohvalio kako su studente odveli na Pantovčak kod predsjednice kako bi, među ostalim, njezina glasnogovornica Ivana Crnić studente poučila kako intervjuirati predsjednika odnosno predsjednicu države. Studente je pozdravila i sama predsjednica i to sa svojim novim kućnim ljubimcem.

Umjesto da polaznici seminara ‘Umijeće intervjua’, o razgovoru s moćnim političarima i političarkama, uče od novinara koji se ne libe postaviti i neugodna pitanja i u tome imaju iskustva, FPZ odlučio je zadatak stjecanja novih znanja povjeriti glasnogovornici predsjednice.

Odgovorne na Fakultetu političkih znanosti pitali smo kako je uopće došlo do radionice.

“U sklopu seminarske nastave na kolegiju ‘Umijeće intervjua’ (PD studij Novinarstva, 5. semestar) studenti imaju priliku upoznati se s primjerima raznih tehnika u intervjuiranju, a s obzirom na osobu koju intervjuiraju. Primjerice, u sklopu istog kolegija prošle ak. godine, Tanja Rudež govorila je o tehnici intervjuiranja znanstvenika (domaćih i stranih), Ivica Đikić govorio je o intervjuu u istraživačkom novinarstvu, Sunčana Glavak govorila je o tehnici organizacije intervjua s premijerom, Barbara Kolar o intervjuima s glazbenicima itd. Nastavno, sljedeći gosti na seminarskoj nastavi bit će slobodni novinar Robert Zuber, novinarka Ivana Brkić Tomljenović i novinar Domagoj Novokmet s kojim će se analizirati njegovi najzanimljiviji intervjui”, pojašnjava za N1 nositeljica kolegija ‘Umijeće intervjuiranja’ prof.dr.sc. Marina Mučalo.

Ne smatra da su studenti na ovaj način iskorišteni za predsjedničin PR.

“Ne, zato jer prilikom dogovaranja njezin dolazak nije bio niti predviđen. Međutim, budući da je taj dan stigla Kika, Predsjednica je bila u Uredu i došla je samo pozdraviti studente (u trajanju od desetak minuta). Riječ ‘iskorištavanje’ nalazim potpuno neprimjerenom, kako za nas nastavnike na kolegiju ‘Umijeće intervjua’ tako i za samu predsjednicu”, kaže Mučalo.

Također, smatra da se ovakav oblik edukacije ne kosi s osnovnim pravilima novinarske struke  jer radionicu o pripremi za intervju drži stručnjak za odnose s javnosti koji radi za tu osobu.

“Dosadašnje novinarsko iskustvo upućuje da dogovor i pripremu za intervju s bilo kojim predsjednikom ili predsjednicom neke države, premijerom/premijerkom, ministrom/ministricom ili bilo kojim visoko rangiranim dužnosnikom ili dužnosnicom, može obaviti samo glasnogovornička služba institucije koja, između ostalog, upravo i radi takve poslove”, odgovorili su s FPZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.