Beljak o koaliciji: 'Predstavljamo progresivnu Hrvatsku'

Vijesti 28. lis 201819:05 > 19:08
N1

HSS pregovara s GLAS-om i IDS-om o pristupanju Amsterdamskoj koaliciji. Sve strane očekuju da već za mjesec dana postignu dogovor o zajedničkom nastupu na izborima za Europski parlament, koji će se održati u svibnju iduće godine, a na kojima se iz Hrvatske bira 12 parlamentaraca. U Amsterdamskoj koaliciji žele osvojiti dva mandata.

Beljak u Samoboru, oni u Opatiji. Daljina nije bitna, misli se povezuju. HSS definitivno kreće u pregovore s Amsterdamska koalicijom. “Predstavljamo progresivnu Hrvatsku, Hrvatsku kakvu bismo htjeli, 21 stoljeća. Smatram da smo kompatibilni u većini stvari”, rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Vrlo brzo će se, tvrde, dogovoriti, nemaju nekih posebnih uvjeta za ovaj “posao”. GLAS-u ne smetaju grijesi mladoga Beljaka, a ne smeta ni stari Jakovčić. “Mi očekuju da će to na dobrom tragu i završiti i da se vidimo na nekom drugom mjestu kroz mjesec dana da i kažemo koja je to lista”, rekla je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

“Mislimo da je to za ovu zemlju dobro, jer treba ovoj zemlji jasno ponuditi alternativu ovoj konzervativnoj vladi”, rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

VEZANA VIJEST

Dakle, zdrave znage koje donose nadu, kažu za sebe, kontra populizma i radikalizma. “Ono što nam smeta je da nam smeta ovakav HDZ, gospodin Bandić koji godinama kupuje zastupnike i načelnike i to je ona granica koju smo postavili”, kazala je Mrak Taritaš.

“Ovo što se događa s određenom političkom snagom koja postaje druga ili treća snaga u državi bez izbora, to je smiješno, sramotno i DORH to treba istražiti u svakom slučaju”, kazao je Beljak.

SDP-u su vrata otvorena, ali što kad oni jadni, ne znaju što će sa sobom, kaže Mrak Taritaš. I bez njih će biti dobri na europskim izborima. “Mi u ovom trenutku imamo dva europarlamentarca i mi zapravo gađamo da ponovimo taj rezultat”, rekla je Mrak Taritaš.

“Mislim da možemo, ne da mislim, nego sam siguran, da možemo biti najpozitivnije iznenađenje ovih izbora za hrvatsku javnost i, naravno, najnegativnije za HDZ”, zaključuje Beljak.

Više pogledajte u prilogu Ranka Stojanca

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.