Košić u općini Dvor blagoslovio „bijeli križ istine“

Vijesti 03. stu 201822:34 > 22:37
Nikola Cutuk/PIXSELL

Sisački biskup Vlado Košić blagoslovio je u subotu u Unčanima, u općini Dvor, „bijeli križ istine“ u spomen na 355 ubijenih hrvatskih domoljuba u Drugom svjetskom ratu i poraću iz četrnaest mjesta na području župa Divuša i Gvozdansko, priopćeno je iz Sisačke biskupije.

Blagoslovu su, uz domaće vjernike, nazočili i članovi Udruge „Hrvatski domobran“ iz Siska, a okupljene je pozdravio predsjednik Povjerenstva za označavanje stratišta Sisačko-moslavačke županije Josip Frković podsjetivši na veliko stradanje Hrvata ovoga kraja.

Nakon blagoslova biskup Košić je u mjesnoj kapeli Krista Kralja i Sv. Ane predvodio i misu zadušnicu za ubijene. U homiliji biskup je poručio kako je dostojni ukop i grob ‘osnovno naravno ljudsko pravo svakog čovjeka’, a mi kršćani, dodao je, želimo i da se možemo na tim grobovima pomoliti za vječni život pokojnika. „Zato smatram da nisu utemeljene optužbe koje dolaze s nekih adresa kako smo mi necivilizirani zato što navodno uzvisujemo poraženu vojsku u Drugom svjetskom ratu. To nije istina! Mi nikog ne uzvisujemo i nikakvoj se ideologiji ne klanjamo, nego jednostavno ljudima koji su poginuli dajemo osnovno ljudsko poštovanje koje im pripada i kao vjernici i katolici imamo pravo i dužnost za njih se moliti. To nam nitko ne smije i ne može zabraniti”, istaknuo je u propovijedi sisački biskup Košić.

Ocijenio je da se u tim se zahtjevima “zapravo nalazi sustav koji još uvijek povlači mnoge konce kojima upravlja našom zemljom”. “Taj sustav je bio nasilan ne samo prema živim ljudima, koje je ubijao osvetnički bez milosti i u ratu i poslije rata na križnim putevima, nego i prema mrtvima te su dekretom jednog komunističkog prvaka na Mirogoju bili preorani grobovi hrvatskih vojnika, što je potpuno bezdušno i zbog čega je tada protestirao naš blaženi. Alojzije Stepinac”, kazao je biskup Košić.

Napomenuo je da se u slobodnoj Republici Hrvatskoj obnovilo groblje njemačkih vojnika na Mirogoju, ali hrvatskih – nije. “Pitamo se tko to još upravlja našom sudbinom da se taj sustav, koji je donio tolike nevolje našem narodu, još uvijek toliko poštuje”, rekao je sisački biskup. Smatra da dok se hrvatsko društvo toga ne oslobodi, neće biti boljitka Hrvatske.

“Moramo se boriti protiv te ideologije koja nam je nametala bezboštvo, ubila blaženog Alojzija Stepinca i koja i sada ima svoje pipke u mnogim strukturama te ne dopušta da se istina čuje i govori”, rekao je u propovijedi biskup Košić. Dodao je da se treba “s vjerom boriti da istina dođe na svjetlo“, podsjetivši kako je ovo dvanaesti ‘bijeli križ istine’.

Govoreći o nazivu „bijeli križ istine“ sisački biskup je rekao kako se prava istina o ovim ubijenim ljudima “predugo stavljala pod tepih te je cilj ovih obilježja da se ona dovede do javnosti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.