"Privatnicima je omogućeno da stvaraju carstva na otpadu"

Vijesti 05. stu 201816:34 > 16:46
N1

Zagrebački vijećnik Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska komentirao je nagomilano smeće u Zagrebu.

VEZANA VIJEST

 “Radi se o plastičnom otpadu. Zeleni otoci postali su otoci prepuni smeća, potencijalno opasni za građane. Na sreću, reagiralo se, ali ne dovoljno ozbiljno i ne dovoljno brzo. U četvrtom mjesecu potpisan je ugovor koji je regulirao tko će preuzimati plastični otpad, metal i papir. Potpisan je u četvrtom mjesecu sa REOMA grupom i tvrtkom gospodina Pripuza CE-ZA-R d.o.o Oni su preuzimali plastiku, kad se ispunila kvota, oni su stali. Netko je pogriješio s količinama. Nije uspostavljen cijeli sustav, u mnogm kvartovima ne može se odvojiti papir”, poručio je Petek. 

Kaže da je imao dobro iskustvo iz nekih projekata te da su građani vrlo savjesno odvajali otpad kad su imali kante. Upozorava da se Grad nije pobrinuo ni za prikupljanje biootpada. 

Petek je istaknuo i da se privatnicima omogućilo stvaranje velikih poslovnih carstava te da im je omogućeno da čak i ucjenjuju Zagreb. 

 “Čistoća svakodnevno gubi 15 tisuća kuna. Mogla je privređivati prodajom papira, a grad je sve prepustio oporabiteljima. Čistoća nije imala ni kapaciteta u skladištima da povuče privremeno sav otpad s ceste”, rekao je Petek. 

Grupacija  CE-ZA-R plaćala je prema trenutnim dogovorima jednu lipu po kilogramu plastičnog otpada, dok je prošle godine cijena bila 25 lipa, otkrio je Petek.

Rekao je da jedna od tvrtki iz iste grupacije ima ugovor o održavanju Jakuševca. “Veliku većinu tih poslova mogu obavljati gradske tvrtke, opet je netko odlučio da to rade privatni poduzetnici”, rekao je Petek.

Gradski zastupnik je istaknuo i da su u pregovorima stradali građani, a da se nagomilani plastični otpad mogao smjestiti u hale holdingovih Gradskih terminala, no da se ni to nije napravilo. 

Na pitanje, smatra li da bi netko u Holdingu trebao odgovarati, Petek je odgovorio potvrdno.

 Produljili su rok za odlaganje na Jakuševcu na još 11 godina. Jakuševac je ove godine trebao biti zatvoren, trebao je biti napravljen cijeli novi sustav odlaganja otpada. Kako ništa nisu napravili, a znamo da gradonačelnik vlada 15 godina u kontinuitetu, odgovornost je na gradskoj upravi i na upravi Holdinga”, rekao je Petek.