Napadnuta medicinska sestra u Požegi, reagirala Komora

Vijesti 08. stu 201812:22 > 12:28
N1

Hrvatska komora medicinskih sestara reagirala je zbog posljednjeg u nizu napada pacijenata na medicinsku sestru. U općoj bolnici u Požegi medicinska sestra je napadnuta u utorak tijekom dana.

„Bilo kakav oblik prijetnji i napada prema medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima smatramo nedopustivim. Stoga, apeliramo na poslodavce da u zdravstvenim ustanovama osiguraju odgovarajuće mjere osiguranja kako bi se medicinskim sestrama te drugim zdravstvenim djelatnicima, kao i samim pacijentima, osigurala nužna razina sigurnosti. Također je neophodno unaprijediti komunikaciju s pacijentima i informirati ih o razlozima čekanja, kako pacijenti ne bi doživljavali medicinske sestre krivcima za sve negativnosti organizacije u zdravstvu“, ističe dipl. ms. Slava Šepec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara. 

VEZANA VIJEST

U Požegi je, navodno, medicisku sestru odvijačem napao 78-godišnjak koji je bio iznerviran dugim čekanjem. 

Ovaj slučaj nasilja spram medicinskih sestara još jednom nažalost potvrđuje zabrinjavajuće podatke o nasilju spram njih iz istraživanja koje je Komora provela u svibnju ove godine, kažu iz Komore.

Čak 89 posto medicinskih sestara je doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu, a 95 posto glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini. Istraživanje je pokazalo i da više od pola ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24, dok 9 posto ima ovu službu samo tijekom noći.

„Fizičko i verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima postalo je gotovo uobičajeno, a kako su medicinske sestre prve u kontaktu s pacijentima, prve su i izložene njihovom nezadovoljstvu i agresiji. Komora medicinskih sestara želi ukazati na dubinu ovog problema i nužnost njegovog sustavnog rješavanja“, zaključila je predsjednica Komore, Slava Šepec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.