Roda o nalazima inspekcije: "Kolega odlazi u nadzor kolegi"

Vijesti 09. stu 201817:43 > 17:57
N1

Nakon što je Ministarstvo zdravstva objavilo rezultate istrage u slučaju kiretaža, Branka Mrzić Jagatić iz udruge 'RODA - Roditelji u akciji' izjavila je da ovaj inspekcijski nalaz "ženama šalje poruku da mogu prijavljivati, ali da se greške neće sankcionirati".

U prioćenju Ministarstva zdravstva stoji da je udruga RODA u okviru akcije prikupila 401 pritužbu u razdoblju od preko 15 godina (najstarija pritužba datira još iz 1983.godine), što “predstavlja relativno malen broj, no Ministarstvo zdravstva smatra da je i jedna jedina pritužba previše”. 

VEZANE VIJESTI

Mrzić Jagatić nije uvjerena u transparentnost nalaza.

“Takve inspekcije rade se u zatvorenom krugu, gdje kolega odlazi u nadzor kolegi. Ne znamo koja su to pravila struke kada ginekolozi kažu da je sve bilo prema pravilima struke”, dodaje.

Što se tiče vremenskog raspona od 15 godina, Mrzić Jagatić smatra da to samo dokazuje da je riječ o “sustavnim greškama koje se rade već desetljećima”, ali i da “to što je neka žena šutjela deset ili dvadeset godina ne može umanjiti njezinu proživljenu bol”.

“To su traume koje ostaju za cijeli život”, izjavila je.

“Žene su šutjele desetljećima, konačno su počele govoriti”, ukazuje Mrzić Jagatić, ali ovaj nalaz, smatra, ženama šalje poruku da “mogu prijavljivati, ali se greške neće sankcionirati”.

Od premijera su, kaže, tražile dijalog i nudile pomoć u izradi sveobuhvatnog Akcijskog plana za zdravlje žena u Hrvatskoj”, u sklopu kojeg i mehanizme preko kojih bi žene mogle prijavljivati svoje slučajeve, a koji trenutno ne postoje.

“Od premijera tražimo pokretanje takve inicijative, ali i dalje čekamo odgovor”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram