'Pozdravljamo potporu SAD-a jačanju sigurnosti u regiji'

Vijesti 14. stu 201816:57 > 17:05
N1

Sigurnosna situacija u jugoistočnoj Europi, unapređenje regionalne suradnje i euroatlantska perspektiva regije bile su glavne teme sastanka ministara obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A5) koji je održan u utorak i srijedu u Budvi u Crnoj Gori, a na kojem je sudjelovao i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, priopćeno je iz MORH-a.

Na sastanku su sudjelovali i ministri obrane Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, zamjenica pomoćnika ministra obrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Laura Cooper, te predstavnici Slovenije i Srbije.

Sastanak je održan u dva panela. Na prvom panelu razgovaralo se o sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi i zajedničkim naporima za unaprjeđenje regionalne suradnje u okviru A5.

Na drugom panelu raspravljalo se o euroatlantskoj perspektivi država jugoistočne Europe i ulozi A5 u provedbi politike otvorenih vrata. Također, raspravljalo se i o načinima konkretizacije euroatlantske perspektive zemalja jugoistočne Europe, što podrazumijeva i dodatno uključivanje A5 u aktivnosti koje provodi Sjevernoatlantski savez, bilo da je riječ o upravljanju krizama ili izgradnji obrambenih sposobnosti.

Ministri su na sastanku potpisali zajedničku izjavu u kojoj su potvrdili predanost nastavku potpune integracije država jugoistočne Europe u euroatlantske strukture, što jamči mir i stabilnost Europe u onoj mjeri u kojoj ona korelira s temeljnim vrijednostima Američko-jadranske povelje. Potvrdili su i posvećenost daljnjem jačanju i produbljivanju regionalne obrambene suradnje kako bi podržali održavanje regionalnog mira i stabilnosti, navodi se u priopćenju.

Ministar Damir Krstičević istaknuo je, po priopćenju, kako Američko-jadranska povelja ima jedinstvenu ulogu u poticanju suradnje među zemljama jugoistočne Europe te pruža izvrstan okvir za doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti.

“Sudjelovanjem američkog ministra obrane Jamesa Mattisa na Posebnom sastanku ministara obrane A-5 održanom u Zagrebu u srpnju poslana je snažna poruka podrške našim zemljama i ovoj inicijativi. Hrvatska pozdravlja nastavak potpore Sjedinjenih Država jačanju sigurnosti i stabilnosti na ovom području,” poručio je Krstičević.

Ministar je najavio da će se sljedeće godine, kada Hrvatska obilježava desetu obljetnicu članstva u NATO-u, u Hrvatskoj održati međunarodna vojna vježba „Immediate Response 19“ s ciljem promicanja regionalne stabilnosti i sigurnosti te unapređenja interoperabilnosti između članica NATO-a i partnerskih zemalja.

Laura Cooper, koja je u trećem ovogodišnjem posjetu ovom području, izrazila je zadovoljstvo što je zajedno s američkim ministrom Mattisom u Zagrebu prisustvovala posebnom sastanku A5 inicijative.

Ponovila je Mattisovu poruku iz Zagreba, istaknuvši pritom kako A5 inicijativa daje rezultate i uvodi zemlje članice u međunarodnu organizaciju koja je važna za globalnu stabilnost i A5 inicijativi i NATO-u.

Također, istaknula je kako SAD pruža potporu zemljama jugoistočne Europe i izrazila zadovoljstvo sudjelovanjem pripadnika Oružanih snaga RH kao i zemalja članica A5 inicijative u misiji u Afganistanu, operaciji na Kosovu, misiji u Iraku i NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj.

Američko-jadranska povelja, inicijativa koju su 2003. formirali Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD, a kojoj su naknadno pristupile Crna Gora te Bosna i Hercegovina, regionalna je sigurnosno-obrambena inicijativu koja je i dalje aktivno angažirana na postizanju svog temeljnog cilja, pružajući potporu napretku euroatlantskih procesa u državama aspiranticama s područja jugoistočne Europe. Srbija, Slovenija i Kosovo na sastancima sudjeluju u statusu promatrača.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.