Vukovarce muče zločini bez kazne

Vijesti 16. stu 201818:48 > 19:00
Davor Javorovic/PIXSELL

Zločini bez kazne muče Vukovarce koji su prije mjesec dana zbog njihova neprocesuiranja na prosvjedu podigli glas.

Još i prije prosvjeda, od veljače ove godine, u osječkoj policiji počela je raditi posebna radna skupina jer vrh MUP-a nije bio zadovoljan intenzitetom i kvalitetom rada na ratnim zločinima.

PROČITAJTE JOŠ

Od zločina na Ovčari prošlo je 27 godina. No pored, kako kažu, dijelom opravdanih kritika, policija ističe i objektivne probleme.

“Ratni zločin je klasičan cold case počinjen u vrtlogu rata”, kaže načelnik uprave krim policije Antonio Gerovac.

I u policiji i u osječkom tužiteljstvu znaju da statistika Vukovarcima ne donosu utjehu, ali kažu da ona ipak pokazuje da se radilo i da se radi. Dosad je 108 ljudi osuđeno, 92 oslobođeno.

Od ukupnog broja ratnih zločina koji još nisu došli do suda, kažu, 60 posto je u izvidima, 40 posto u fazi optuženja. Optužnice se nisu razvile u suđenja zbog dosadašnje prakse da se ne sudi u odsutnosti.

Zločine na vukovarskom području procesuirao je i Haag koji je dio predmeta predao Srbiji. S rezultatima toga ipak mnogi nisu zadovoljni, ni brojem osuđenih ni visinama kazni.

Većina imena koja su se javno spominjala na vukovarskom prosvjedu poznata su nadležnim tijelima. Neka su, kažu, u postupcima, druga u izvidima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.