HALMED upozorava na vezu lijekova za visoki tlak i raka kože

Vijesti 22. stu 201808:21 > 08:32
Pixabay

Dva danska istraživanja pokazala su da postoji veza između korištenja lijekova za visoki tlak i povećanom rizika od nemalonomskog raka kože.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode uputila je zdravstvenim radnicima rezultate ovih istraživanja, a dodatna upozorenja bit će dodana i uputama o lijekovima. Uz to, liječnici će pacijente upućivati da provjeravaju kožu i promjene koje na njoj nastaju, piše Večernji list

VEZANA VIJEST

Na hrvatskom su tržištu 44 lijeka koja sadrže hidroklorotiazid (HCTZ), tvar koja je povezana s nastankom raka kože. Od visokog krvnog tlaka u Hrvatskoj pati gotovo 40 posto stanovništva, a lijekovi za povišeni krvni tlak među najkorištenijim su kod nas.

Zdravstveni radnici obvezni su prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu ili sumnju na nuspojavu lijeka za što imaju i propisan obrazac prijave. Na prijavu nuspojava iz Agencije su više puta pozivali i pacijente, a oni to mogu napraviti putem spomenutog obrasca ili putem mobilne aplikacije. Nuspojavu može prijaviti korisnik lijeka ili njegov zakonski skrbnik, kažu iz Agencije. 

Bolesnike, uz redovite preglede kože, treba savjetovati i da ograniče izlaganje UV zraka i sunčevoj svjetlosti, te da se prikladno zaštite.

Obiteljski liječnici naglašavaju kako, ipak, ne treba paničariti. Pacijente prate i kontroliraju, a upozoravaju ih i na potrebu zaštite od sunca. Visoki krvni tlak česta je dijagnoza pa tako i korištenje lijekova za njega. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram