"EU nema pravne instrumente za pokretanje promjena u BiH"

Vijesti 22. stu 201810:39 > 10:51
N1

Hrvatski europarlamentarac Jozo Radoš gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao situaciju u BiH.

U prvim reakcijama iz Bosne i Hercegovine definirano je kako Hrvatska na summitu Vijeća ministara u Bruxellesu nije postigla što je htjela. Može li ovo biti početak inicijacije rasprave?

VEZANE VIJESTI

Naravno da se to može tumačiti ovako ili onako, nije stajalište Vijeća ministara tako da bi Hrvati u BiH mogli biti u potpunosti zadovoljni, ali ono ukazuje na poteškoće i položaj Republike Hrvatske i mislim da je pozicija predsjednika Vlade korektna. Vijeće ministara je o tome razgovaralo i ukazalo na potrebe promjene.

Što vi kao europarlamentarac možete učiniti po tom pitanju?

Mi smo upravo imali na Odboru za vanjske potpore raspravu o rezoluciji o BiH i gdje se spominje nelegitimnost u zastupljenosti konstitutivnih naroda u BiH. Europski parlament i Europska unija u sklopu koje je i Europsko vijeće nemaju prave instrumente i mehanizme kako bi doista pokrenuli ustavne promjene jer se tome opiru politički akteri u Bosni i Hercegovini.

Ako ne dođe pritisak izvana, može li u BiH doći pritisak iznutra?

Naravno da se politički dionici procesa u BiH trebaju boriti za svoja prava, a tu mislim na predstavnike Hrvata. To mora biti koordiniran posao, s jedne strane zahtjevi tijela Europske unije, stajalište parlamenta, ali i stalnu aktivnost hrvatskih predstavnika u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.