Crni petak: Niže cijene, veća mogućnost za prevaru kupaca

N1

Cjelonoćno kampiranje ispred trgovine, tučnjava zbog majice ili haljine, nemilosrdno guranje i kupovanje odjeće na kilograme, neke su od asocijacija na Crni petak. Taj američki običaj kupnje po nižim cijenama trgovci u Hrvatskoj prihvatili su prije dvije godine. No, ima li tu tragova prevare kupaca?

Crni petak i predblagdanska sniženja idealne su prilike za kupovinu po sniženim cijenama. No, čekanje u redovima mnogima stvara glavobolje pa se radije okreću internetskim trgovinama. U tom slučaju opreza nikad dosta, jer ne znate što će stići na kućnu adresu.

Prilikom internetske kupovine 87 posto građana bilo je prevareno. Od toga kod njih 46 posto roba nije bila isporučena, a kod 41 posto roba je bila iznimno lošije kvalitete od očekivanog. Uz to, postoji još jedna veća opasnost – zloupotreba vaših kartica.

Korisni savjeti

Milan Parat iz Hrvatske udruge bankara kaže da kriminalci od korisnika interneta pokušavaju dobiti osobne ili financijske podatke, “navesti ih da te podatke dostave direktno ili da putem lažnih stranica kupe robu, a kasnije tu robu ne dobiju.”

Savjet udruge bankara je da online plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica i da izbjegavate javne wifi mreže, kao i da svaki pokušaj prijevare prijavite policiji.

A ususret šoping groznici oglasio se i MUP. Kupce savjetuje da koriste online  trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, da prije kupnje provjerite recenzije, te da se čuvate oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode.

Većina Hrvata oprezna je pri kupnji, ali među prevarenima u većini slučajeva su muškarci i to gotovo dvostruko češće od žena.

Dok internetska kupnja predstavlja opasnost za osobne podatke, u trgovinama diljem zemlje već poslovično najavljena sniženja na licu mjesta ne izgledaju onako kako su prezentirana. Mali popusti na određenu, često lanjsku robu ili dizanje cijena prije sniženja dovode u pitanje korist velikih godišnjih rasprodaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram