Guverner kaže da mu je Knighthead objasnio što je to roll-up

Vijesti 26. stu 201814:58 > 16:16
Dubravka Petrić/PIXSELL

Nakon što se nedavno na naš poticaj prisjetio i trećeg sastanka, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić danas je ponovno otkrio djelić novih informacija o svojoj komunikaciji s predstavnicima rizičnog fonda Knighthead u slučaju Agrokor.

Na naše opetovano inzistiranje da pojasni zašto je uopće primio mlađeg analitičara jednog tzv. lešinarskog fonda, Vujčić odgovara da su ga upravo oni prvi informirali o konceptu roll-upa. Podsjetimo, N1 je otkrio da je Knighthead upravo tih dana dobio mogućnost ući u taj kredit koji davateljima jamči potpunu zaštitu od otpisa potraživanja prema Agrokoru, i to zbog izmjena koje je u posljednji trenutak unio Branimir Bricelj, jedan od članova grupe Borg.

VEZANE VIJESTI

“Prvi sastanak je bio vrlo informativan, da vidim što namjeravaju, nakon toga sam ih uputio na Vladu jer se mi u tom trenutku nismo time bavili, a druga dva sastanaka su bila informiranje o tome što oni namjeravaju napraviti u roll-upu, što uopće jest roll-up, kako oni to rade jer su to već radili u drugim kompanijama, tako da je to bilo vrlo korisno saznati za mene”, kaže guverner.

Guverner je Pieczonku uputio Martini Dalić, koja je za razliku od Vujčića zaključila da on nije “osoba koja bi po svom rangu trebala doći na satanak s potpredsjednicom Vlade” i preusmjerila ga Anti Ramljaku. Podsjetimo, roll-up doista u hrvatskom zakonodavstvu ne postoji nigdje drugdje nego u Lex Agrokoru, i do danas Vlada nije pokazala interes da ga izmjenama stečajnog zakona učini dostupnim i drugim tvrtkama. U tom trenutku čak je i izvanredni povjerenik izjavljivao da za njega nije zainteresiran.

Posebno je zanimljivo kako je do tog sastanka došlo. Guverner je, naime, mlađeg analitičara Adama Pieczonku primio po preporuci – “kontakta iz Londona”.

“Razgovarali su prvo sa mnom jer ja imam kontakte u Londonu koji su ih preporučili, a onda sam, kad sam vidio što misle raditi, uputio na one koji su se u tom trenutku time bavili.”

Guvernera, čini se, ni tada ni danas nije smetala činjenica da je Knighthead bio zainteresirana strana, vjerovnik za kojeg bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić kaže da je zahvaljujući kontaktima s članovima grupe Borg imao “vrijeme i znanje” koje drugi vjerovnici u tom trenutku nisu imali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram