FAZ: Hrvatska pati od ogromnog odljeva mozgova

Vijesti 27. stu 201818:47 > 18:54
Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Njemački list Frankfurter Allgumeine Zeitung objavio je komentar svog gospodarskog dopisnika za srednju i jugoistočnu Europu Christiana Geinitza u kojemu on upozorava da to što Njemačka privlači veliki broj radnika iz ostatka Europske unije ima negativne posljedice na članice koje gube svoju radnu snagu. U tom kontekstu spominje i Hrvatsku.

U tekstu se ističe kako čak 60 posto njemačkih poduzetnika kao najveću opasnost za svoje firme vidi nedostatak radne snage, što je veliki skok u odnosu na isto pitanje prije deet godina, kada je tek 16 posto poduzetnika navodilo nedostatak radnika kao najveću opasnost. Prema izračunima jednog njemačkog gospodarskog instituta u Njemačkoj ima čak 440 tisuća nepopunjenih radnih mjesta, što značajno usporava gospodarski rast. Kada bi se ta radna mjesta popunila Njemačka bi imala rast veći za 0,9 posto od trenutnog.

“Drugim riječima: jer nam nedostaju dobri radnici svake godine gubimo 30 milijardi eura”, navodi se u komentaru, a dodaje se i kako stranci daju značajan doprinos njemačkom mirovinskom sistemu.

FAZ navodi da najkvalitetnija radna snaga u Njemačku dolazi iz “jedanaest članica EU-a iz istočne Europe”, iz kojih u Njemačkoj radi oko 1,3 milijuna ljudi, što je dva i pol puta više nego prije samo pet godina.  “Druga strana medalje je da te države gube kvalificiranu radnu snagu. U Njemačkoj trenutno radio najmanje 170 tisuća ljudi iz Hrvatske, koja ima samo 4,2 milijuna stanovnika i pati zbog ogromnog odljeva mozgova. Slična je situacija dugo vremena bila i u Bugarskoj, no iseljavanje je sada oslabilo. Razlog tome je gospodarski rast u domovini, koji nudi mnoge profesionalne šanse i značajan rast plaća”, stoji u komentaru FAZ-a.

Geinitz podsjeća da su njemačke tvrtke najvažniji investitor u istočnoj Europi, ali da iseljavanje iz tih članica predstavlja problem za njemačke firme koje imaju proizvode pogone na istoku EU-a. Zbog toga i u tim članicama rastu plaće, te se navodi primjer Mađarske u kojoj su u zadnje vrijeme “realne plaće narasle za 8,5 posto”.

No, postoji opasnost da bi tvrtke koje su imale proizvode pogone u istočnim članicama EU-a mogle zbog sve većeg nedostatka radne snage otići na Zapadni Balkan, konkretno u Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. Stvar donekle spašavaju radnici iz Ukrajine, navodi FAZ.

“To nije tragično, nego je izraz slobodnog tržišta, koje mnogima donosi dobro”, konstatira FAZ i na kraju savjetuje državama da nedostatak kvalificirane radne snage mogu smanjiti kroz veće investicije u obrazovanje i digitalizaciju, kao zapošljavanje starijih građana, žena i dugotrajno nezaposlenih. “Natjecanje za najbolje ljude je tek započelo”, zaključuje se u komentaru FAZ-a, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.