Je li na pomolu raskol sindikata u javnim službama?

Vijesti 28. stu 201810:45 > 10:49
(ilustracija)

Naime, dok je jedna grupa sindikata prihvatila prijedlog Vlade za povećanjem plaća - drugi kreću u prosvjed.

O tome je na HTV-u u srijedu govorio Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod čiji članovi danas kreću u štrajk.

“Iako mi iz Preporoda s dijelom sindikata javnih službi nismo u najboljim odnosima – ne bih govorio o raskolu. Različito gledamo na neka važna pitanja, ali i smisao sindikalnog pluralizma jest da članovi odluče tko bolje prezentira njihove interese”, kazao je Željko Stipić. Dodao je kako je i među ostalim sindikatima bilo podjela. Odluka o povećanju plaća po principu 3+2 donesena je preglasavanjem, čemu su se, kaže protivili obrazovni sindikati. Tako se dogodilo da su obrazovni sindikati koji imaju 50 posto članova – budu preglasani.

VEZANE VIJESTI

“Preporod ima nešto više od 9.200 tisuća članova i djeluje u 367 škola i reprezentativni smo sindikat kad su u pitanju javne službe. Ovdje to nije važno. Bolje bi bilo da smo zajednički odradili ovaj posao. Mi možemo sa svima, ali neki ne mogu s Preporodom”, kazao je. Dodao je kako se preko 80 posto njihovog članstva izjasnilo za neprihvaćanje ponude Vlade. Napomenuo je kako hrvatski proračun nikad nije bio veći i da je “došlo vrijeme da se to vidi u našim materijalnim pravima”.

Stipić je govorio i o tome kako bi današnji štrajk trebao izgledati. U 11.55 njihovi će nastavnici u dnevnike upisati da počinju sa štrajkom, otići će u zbornice gdje će biti održan sindikalni satanak. Na njemu će se pročitati ‘Deklaracija o materijalnom položaju učitelja’. U 12.55 štrajk će završiti. Nastavnici će, ako su zakasnili u dnevnike opet zapisati da kasne zbog štrajka.

#related-news_0

“Naš je zahtjev 18,9 posto povećanje plaća, jer je to jedino pravo rješenje problema. Da je Vlada prihvatila zahtjev sindikata od 5,8 postotnom povećanju – opet bi u studenome 2019. zaostajanje bilo 18.9 posto. Budući da je Vlada prihvatila 3+2 možemo sa sigurnošću reći da će dogodine zaostajanje naših plaća biti 20 i više posto. I to zato jer će plaće u privredi rasti 5,8 posto”, kazao je Stipić.

Nabrojao je stavke u proračunu koje po njegovom mišljenju mogu biti na čekanju: “zaslužničke mirovine jer nijedna mirovina ne smije biti veća od prosječne mirovine, stavka za borbene avione i oklopne transportere”. “Za ovo ima novaca jer je to prioritet. Onda neka nam kažu da obrazovanje nije prioritet. Svi nam govore da smo mi prioritet, a nemaju novaca za naše plaće”, naglasio je Stipić za HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.