Ribić: Naša snaga izvire iz ljudi, a među ljudima vlada rezignacija

Vijesti 28. stu 201816:34 > 17:03
Igor Kralj/PIXSELL

Sindikalist Vilim Ribić komentirao je gostujući u Newsroomu dogovor s Vladom o povećanju plaća za zaposlene u javnim službama.

VEZANE VIJESTI

Ribić je rekao da se sindikati politički ne slažu s povećanjem od pet posto i smatraju da treba biti veće, ali da su gledali pragmatički jer inače ne bi bilo poboljšanja materijalnog statusa zaposlenih. 

Osvrnuo se i na činjenicu da su članovi sindikata Preporod pod vodstvom Željka Stipića ipak štrajkali. 

“Ono što govori Željko Stipić ne uzimam za ozbiljno, sto puta smo se uvjerili kako taj čovjek ima lagodan odnos prema brojkama i činjenicama. Da mi nismo ptpisali ostali bi bez ovih pet posto i naši i njegovi članovi. Kad on ne potpiše, nitko ne gubi ništa. On u 20 godina ništa nije izborio. Ovo nije štrajk protiv Vlade, nego protiv sindikata. Vlada ne gubi ništa štrajkom”, rekao je Ribić. 

Ovo ipak nije kraj sindikalnih akcija.

“Mi svake godine otvaramo pregovore. Prema kolektivnom ugovoru se sjeda u petom i šestom mjesecu, ove godine su se izvlačili na metodologiju. Predviđali su nulti rast plaća… koja je to monstruoznost, da 13 godina ljudima ne rastu plaće ili su se smanjivale”, poručio je Ribić. 

“Rast plaća je morao biti veći, ali nismo mi ti koji su to mogli odlučiti. Djelomice je bilo jako otežano zbog Uljanika, ali nije onda trebalo provoditi poreznu reformu koja je skinula tri milijarde kuna. Nesposobni poduzetnici uvijek traže rasterećenje. Sposobni poduzetnici to ne traže. Monopolisti koje predstavlja HUP i dio nesposobnih poduzetnika traže stalno nešto od države. Vlada je izabrala uski sloj kojem pomaže”, rekao je. 

Osvrnuo i se i na kritike da sindikati nisu dovoljno jaki

“Zašto bi to bila kritika na račun sindikata, ako nam je teško mobilizirati ljude? Stanje u društvu utječe na sindikate. Naša snaga izvire iz ljudi, koliko su ljudi spremni, a među ljudima vlada ogromna rezignacija. Žao mi je što nema štrajka jer nećemo vidjeti kakav bi bio odgovor ljudi… Nama trebaju ljudi… Ne znam zašto bi članovi sindikata bili nešto radikalniji od drugih građana”, poručio je

Sljedeći tjedan očekuje se saborska rasprava o mirovinskoj reformi, a Ribić kaže kako sindikati očekuju ujedinjeno djelovanje oporbe u zaštiti ljudskog dostojanstva. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram