Peđa Grbin: Zakon o udomiteljstvu diskriminira ljude. Zašto ste to napravili?

Vijesti 29. stu 201807:03 > 12:08
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor raspravlja u četvrtak o Konačnom prijedlogu zakona o udomiteljstvu koji se proteklih dana našao u fokusu javnosti nakon što se pokazalo da se koalicijski partneri, HDZ i HNS, razilaze na pitanju treba li udomljavanje dopustiti životnim i neformalnim životnim partnerima.

O toj su temi koalicijski partneri razgovarali u srijedu u Banskim dvorima, nakon čega je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ponovio da će HNS, ne prihvati li se njegov amandman, biti suzdržan kod glasovanja o Zakonu. 

VEZANA VIJEST

HNS ide s amandmanom jer želi da se u udomitelje ubroje i životni i neformalni životni partneri.

Premijer Andrej Plenković ranije je poručio da Vlada neće prihvatiti HNS-ov amandman, ali da zbog toga koalicija i parlamentarna većina neće doći u pitanje.

HNS je, na početku rasprave o spomenutom zakonu, zatražio stanku, kritizirajući činjenicu da zakon ne dozvoljava udomiteljstvo i istospolnim i neformalnim životnim partnerima, a sličnu poruku uputio je i klub zastupnika GLAS-a i HSU-a.

“Zakon će u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju udomiteljstva i broju djece koja će se udomiti i kao takav je potreban. No, jedno fali da bi bio izuzetno dobar je da se omogući i životnim partnerima i formalnim i neformalnim da ih ne isključujemo i ne diskriminiramo i da zakon bude i pravno održiv. Isključivanje njih će dovesti do pitanja kojim ćemo pokrenuti ocjenu ustavnosti”, poručio je HNS-ov Stjepan Čuraj.

GLAS-ov Goran Beus Richembergh dodao je kako u njegovoj stranci smatraju da je veća stigma biti dijete u domu nego dijete u ljubavi. “Radi se o zakonu koji je iznimno važan i njime se pokušava riješiti velika kriza udomiteljstva. Stoga je važno da taj zakon bude obuhvatan i ne bude diskriminatoran te da ga ne dovedemo u poziciju da se ocjenjuje njegova ustavnost. Želimo se aktivno suprotstaviti kvazi tezi da se ne sluša mišljenje struke jer ne postoje hrvatska relevantna istraživanja. Ne postoje jer ne postoji institut kao takav, udomiteljske obitelji istospolnih partnera za sada ne postoje”, naglasio je Beus Richembergh.

SDP-ov Peđa Grbin podsjetio je da SDP pri prvom čitanju zakona tražio da zakon ne diskriminira građane zbog njihove spolne diskriminacije.

“Međutim, vi ste napravili suprotno i predložili rješenje koje diskriminira dio građana. Moje pitanje je vrlo jednostavno, zašto?”, zanima Grbina.

Ministrica je objasnila kako su se rukovodili definicijom tko može posvojiti dijete. “To su vrlo osjetljiva obiteljsko-pravna područja”, drži Murganić, prenosi Večernji list.

N1 Hrvatska

Uoči današnje rasprave ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić komentirala je najavu da će koalicijski partner HNS tražiti ocjenu Zakona na Ustavnom sudu.

“To je njihovo pravo, neće to biti ni prvi ni zadnji zakon koji će biti preispitan na Ustavnom sudu. Mišljenje će nam dobro doći u kreiranju drugih zakona”, smatra ministrica Murganić.

Više čitajte OVDJE.

Sabor će u četvrtak raspravljati i o Interpelaciji o radu Vlade radi njenog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava “Za dom spremni” koju je u proljeće prošle godine podnio Klub SDP-a.

Vlada je Saboru predložila da ne prihvati SDP-ove zaključke jer su netočne teze iz te Interpelacije o relativizaciji ustaških zločina i prihvatljivosti korištenja znakovlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.