Varda o besplatnim udžbenicima: Bili smo spremni ne glasati za proračun

Vijesti 29. stu 201816:44 > 16:55
N1

Zastupnik stranke Milana Bandića Kažimir Varda otkrio je što se događalo na sastanku koalicijskih partnera većine na kojem je prošao zahtjev za osiguravanjem udžbenika za osnovnoškolce. Također je odgovorio na pitanje je li profesionalni prebjeg.

“Mi smo imali pripremni sastanak s ministrom financija, par dana prije sastanka parlamentarne većine. Upozroili smo da smo imali na raspravi Zakon o udžbenicima i da je u proračunu za udžbenike izdvojeno samo 15 milijuna kuna”, rekao je Varda.

Otkrio je da je na sastanku dobio podršku svih koalicijskih partnera, ali da je Darinko Kosor tražio da Varda povuče amandman na proračun kojim bi se osigurali udžbenici.

“Novca će se naći, bilo preraspodjelom, bilo uštedama u proračunu. Mi smo već na pripremnim sastancima govorili o tome da ćemo dati amandman na Zakon o udžbenicima. Ministrica Divjak je u prijedlogu zakona stavila odredbu da će se udžbenici financirati prema mogućnostima. Na sastanku s ministrom financija smo predložili da u okviru drugog čitanja Zakona o udžbenicima donesemo amandman da se Vlada obveže da će osiguravati besplatne udžbenike stalno, ne samo za 2019.”, otkrio je zastupnik.

Dodao je da su bili spremni ne dići ruku za proračun.

“Bio je prijedlog da se povuče amandman.Gospodin Kosor je predložio da se povuče amadnam, ja sam rekao premijeru da amandman ne povlačimo, da očekujemo od Vlade ako ne podrži amandman, da ćemo tražiti glasovanje, ako se ne da obećanje da će Vlada pronaći sredstva. Imamo sutra raspravu o amandmanima, ne mislim ni sutra povući amandman, sve do glasovanja. Ako se daju garancije povući će se amandman… Garancije postoje, ali ipak vjerujem papiru”, rekao je Varda. 

Varda i dalje odbija priznati da je Bandićev klub u vladajućoj koaliciji.

“Mi smo dio većine u Saboru, ali nismo u Vladi. Koalicija podrazumijeva određeni sporazum, raspored fotelja, a mi u raspodjeli ne sudjelujemo”, poručio je.

S obzirom na popriličan broj stranaka koje je promijenio, Vardi je postavljeno pitanje je li on profesionalni prebjeg.

“Ja sam iz HDZ-a otišao svojevoljno u direktnom sukobu sa Sanaderom. U HSU sam ušao jer je to interesna stranka umirovljenika. Stjecajem okolnosti stranka me stavila na izbornu listu. Predsjednik Hrelja me nazvao, rekao da imamo predsjedništvo, bio sam na moru, predložio me kao kandidata. To je takva stranka. Ja sam u toj stranci radio u interesu umirovljenika, dao sam doprinos djelovanju stranke. Kad je izvršen izbor, u dogovoru s predsjednikom, ja sam išao na jednu stranu u razgovore, a on drugu. Nismo se mogli naći svjetonazorski. Ušao sam u Sabor kao nezavisni zastupnik. Ušao sam u Stranku međugeneracijske solidarnosti koja se spojila sa strankom Milana Bandića pa sam ja ušao automatizmom”, rekao je Varda dodavši da svaki zastupnik u klubu ima svoj svjetonazor te pravo u skladu s tim svjetonazorom predlagati amandmane i glasati po savjesti. 

Na pitanje radi li se o političkoj kupovini, Varda je odgovorio citirajući šefa stranke Bandića – Neka institucije rade svoj posao.

Kao dokaz da u njegovom slučaju nije bilo političke kupovine Varda je poručio:  “Nemam ni besplatan prijevoz, nemam parking u garaži. Svaki dan kupujem kartu od četiri kune zahvaljujući Milanu Bandiću”.

N1 pratite putem aplikacija zaAndroid | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram