Zašto mlade u Hrvatskoj ne zanimaju europski izbori?

Vijesti 30. stu 201818:45 > 19:05
N1

U svibnju iduće godine u 27 članica Europske unije građani će birati 705 zastupnika Europskog parlamenta. Na posljednjim europskim izborima Hrvatska je bila među članicama s najslabijim odazivom birača, posebice među mladima.

Samo 13 posto mladih u Hrvatskoj izašlo je na prošle europske izbore.

“Često, ne samo mladi nego općenito građani i to ne samo u HR nego u cijeloj EU nisu toliko svjesni toga, nego imaju osjećaj to je tamo onaj daleki Bruxelles koji odlučuje o prilično tehničkim stvarima i to nema veze s nama, dok se ne dogodi odluka poput roaminga i slično, pa onda shvatimo gle, gle to je ipak dio naše svakodnevnice, sad su nam računi puno manji”, kaže HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić.

No, interes za glasanje na izborima za europski parlament zapravo ne treba odjeljivati od općeg pomanjkanja povjerenja u politiku na nacionalnoj razini.

“Kada bi mladi i ne samo mladi, svi koji se osjećaju isključenima imali osjećaj da politika više radi za njih i da se njihov glas bolje čuje i da se naprosto u predstavničkim tijelima donose odluke njima u korist, tada bi izlazak na izbore, neovisno da li je riječ o lokalnim, regionalnoj ili nacionalnoj razini bio daleko veći”, smatra SDP-ov Europarlamentarac Tonino Picula.

Očito ne vide ni konkretnost tih politika, no još jedna hrvatska parlamentarka ne gubi nadu kada je u pitanju izlaznost na sljedeće europske izbore krajem svibnja 2019.

“Kroz moj ured je prošlo 110 mladih stažista koji su imali priliku se upoznati s politikom koju vodimo. Isto tako imamo visitors program gdje je prošlo više tisuća kroz EP gdje su mogli vidjeti Bruxelles i Strasbourg i način na koji se tamo funkcionira, tako da mislim da će ovaj put postotak biti puno veći i ja ga očekujem”, kaže HDZ-ova zastupnica u Europskom parlementu Dubravka Šuica.

Most ide korak dalje pa predlaže da pravo glasa na izborima steknu već šesnaestogodišnjaci. No to se sasvim sigurno neće dogoditi do europskih izbora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram