Međunarodni dan osoba s invaliditetom: U domovima u Hrvatskoj 9800 osoba

Vijesti 03. pro 201819:46 > 19:59
Pixabay (ilustracija)

Uprava za prava osoba s invaliditetom Human Rights Watcha (HRW) priopćila je u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom da je u Hrvatskoj u raznim domovima i centrima još 9800 odraslih osoba i djece s intelektualnim teškoćama i psihosocijalnim invaliditetom kojima se, kako ocjenjuje HRW, uskraćuje pravo na život u zajednici s drugim ljudima.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca za njih će biti “samo još jedan dan proveden zarobljen u segregaciji, u institucijama koje djeluju diljem zemlje“, tvrdi Uprave za prava osoba s invaliditetom HRW.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odgovara da je od 18 domova u njih pet deinstitucionalizacija završena, korisnici više u njima ne žive, u 11 njih proces još traje, dio se uselio u stanove ili kuće, za ostale se stanovi uređuju, a samo u dva doma, u Splitu i Vinkovcima, nije počeo život u zajednici.

Prema priopćenju ministarstva, 689 osoba s intelektualnim teškoćama zamijenilo je u posljednjih pet godina život u instituciji životom u zajednici.

Glasnogovornica ministarstva Daria Marjanović rekla je za Hinu da je cilj procesa proširiti mrežu usluga u zajednici kako bi se prevenirala institucionalizacija i usluge učinile dostupnima na području cijele Hrvatske, te da će oni i dalje unaprjeđivati taj proces, poštujući prava osoba s invaliditetom i unaprjeđujući kvalitetu skrbi o osobama s invaliditetom kroz sve usluge u skladu sa Zakonom o socijalnoj skrbi.

Iz Uprave za prava osoba s invaliditetom HRW-a izražavaju nezadovoljstvo jer je, po službenim podatcima, premda su Hrvatskoj odobrena financijska sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za zamjenu života u institucijama životom u zajednici, Vlada dosad iskoristila financijska sredstva za transformaciju samo pet od 18 institucija i da Hrvatska kao zemlja članica Europske unije treba potpuno ispuniti svoje obveze, uvažavajući prava osoba s intelektualnim teškoćama na nezavisan život u zajednici, uz usluge inkluzije i podupiranje osposobljavanja za to.

Jedno je desetljeće prošlo, ističe HRW u zaključku priopćenja, otkako je Hrvatska ratificirala UN-ovu Konvenciju o ljudskim pravima osoba s invaliditetom, međunarodni sporazum koji zabranjuje zatočiti osobe na temelju invalidnosti i podupire njihovo pravo na nezavisan život u zajednici i svoj odabir u životu koji imaju i svi drugi ljudi. 

Vlada tek treba prihvatiti Operativni plan deinstitucionalizacije jer je stari istekao 2016. godine, te je u listopadu ove godine pet udruga za ljudska prava i prava osoba s invaliditetom, uključujući i HRW, poslalo pismo premijeru Andreju Plenkoviću s jasnim zahtjevom da se “privedu kraju zatočenja za djecu i odrasle, no na odgovor se još čeka”.

Kako teče proces deinstitucionalizacije, za Hinu je objasnila dugogodišnja ravnateljica Centra za rehabilitaciju Ozalj u Jaškovu, koji je transformiran u Centar za uslugu u zajednici Ozalj, te ondje više ne živi oko 160 stanara, osoba s intelektualnim teškoćama. Oni su uglavnom svi dobro uklopljeni u život u zajednici, većina ih je u stanovima i kućama u Karlovcu, gdje žive uz potporu, neki s asistentima, a neki bez njih.

Ravnateljica tog centra Dijana Galović Borović ne skriva da se prije puno godina borila sa skepsom mnogih je li inkluzija njihovih korisnika moguća i da je i osobno strahovala od rezultata, ali se uz rješavanje svakidašnjih problema, pružanje psihosocijalne potpore i radne aktivnosti tzv. organizirano stanovanje dobro pokazalo, sve uz financijsku pomoć hrvatskih ministarstava i EU fondova.

“Mi smo krenuli u inkluziju 2014. godine, među prvima, jer smo bili relativno mala ustanova. Ministarstva su nam pomogla da dobijemo iz fonda EU sredstva za socijalne i za infrastrukturne potrebe, a nakon što smo smjestili bivše korisnike na brigu u zajednici primili smo još 16 korisnika, te ih primamo i dalje do 27 novih korisnika, i to one kojima slijedi institucionalizacija ili ih treba povući iz nekog doma gdje se provodi deinstitucionalizacija”, rekla je Galović Borović.

Istaknula je primjer mladića koji je nedavno primljen na stan u gradu. Osim što ima intelektualne teškoće, on je i u invalidskim kolicima, ali se odlično snašao, dobro funkcionira, izlazi, te nalazi razonodu na visećoj kuglani u Savezu osoba s invaliditetom.U Jaškovo, na imanje gdje je većina njihovih korisnika živjela i 20-30 godina, sada dolaze samo raditi, jer se ondje bave poljoprivredom. Pet je korisnika zaposleno na otvorenom tržištu rada, u radnom su odnosu u DM-u, lijepe etikete na robu i redovito primaju plaću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram