Tužiteljstvo se žalilo na presudu o odgovornosti države za štetu od poplava

Vijesti 04. pro 201816:00 > 16:02
Ilustracija

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru izvijestilo je da je Visokom trgovačkom sudu podnijelo žalbu protiv presude Trgovačkog suda u Osijeku kojom je državi naloženo da tvrtki iz Vinkovaca isplati naknadu štete od poplave u iznosu od preko 3,6 milijuna kuna.

Uložili su i žalbu protiv međupresude kojom je utvrđena odgovornost države za štetu nastalu poplavom tvrtki tužiteljici iz Gunje.

“Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru smatra kako u ovim pravnim stvarima ne postoje pravne pretpostavke za odgovornost Republike Hrvatske jer nema objektivne odgovornosti za štete nastale od opasne stvari, a niti je do štete došlo zbog protupravnosti ili nepravilnog rada tijela za koja Republika Hrvatska odgovara”, izvijestilo je Državno odvjetništvo.

Ističu i da je šteta nastala od poplave posljedica elementarne nepogode koja se smatra višom silom.

Smatraju i da su “pobijanim presudama počinjene bitne povrede odredaba parničnog postupka, povreda materijalnog prava, a činjenično stanje je nepotpuno i pogrešno utvrđeno”.

“Sukladno tome, predloženo je da drugostupanjski sud, uvažavajući žalbene razloge preinači i u cijelosti odbije tužbeni zahtjev tužitelja, uz dosuđivanje parničnih troškova ili da tu presudu ukine i vrati je prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje”, izvijestio je DORH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram