Kojić za N1: Odgovarat će oni koji su zatvorili Bandića

Vijesti 13. ožu 201508:40 > 08:40
N1

Gost Teme dana u Novom danu Tihomira Ladišića bio je pročelnik za financije Grada Zagreba, Slavko Kojić koji je odgovorio na pitanja tko u ovom trenutku zapravo upravlja gradom i potpisuje dokumente u ime gradonačelnika, kakvo je stanje gradskih financija i što se događa u gradskom holdingu?

Danas u podne na glavnom zagrebačkom trgu počinje potpisivanje peticije kojom se traži zaštita za Milana Bandića, od, kako se naglašava, političkog progona.

Kojić kaže da više ne zna tko upravlja gradom.

“Ne znam. Doista ne znam nakon svega. Čini se da je jedno bestežinsko stanje. Prestale su se poštivati neke ustavne odredbe i načela iz rimskog prava koja kažu da nitko ne može drugome dati više prava nego što sam ima. Gradonačelnik ima ovlasti gradonačelnika koje ne može sam konzumirati pa ih ne bi mogao ni drugome dati. To znači da gradonačelnika treba pustiti na slobodu da obavlja svoju dužnost. Ako sam ne može raditi, onda ne bi trebao moći ni drugome dati ovlasti. Mislim da gradonačelnik ni prvi put nije trebao dati ovlast drugome”.

Tko je čelni čovjek grada sada?
“Milan Bandić. To vam je ustavna kategorija. Narod je izabrao njega. Dok on ne bude pravomoćno osuđen to mu nitko ne može oduzeti, a represivni organi neka rade svoj posao”.

Kako će se donositi odluke ako nema Milana Bandića?
“Ne znam. To je bestežinsko stanje. Švaljek je jedna odgovorna i obrazovana osoba. S njom je bilo ugodno raditi no razumljivo je da i ona stala i zapitala se tko je tu odgovoran. Što ako oboli Švaljek? Tko će onda upravljati gradom?”, upitao se Kojić.

Upravlja li svejedno Zagrebom Bandić?
“Ne, on je oprezan. I ja sam oprezan, jučer mi je istekla mjera opreza”.

Ima li Švaljek potporu Milana Bandića?
“Ja u to ne bih ulazio. To nije moj posao. Ne znam da li će mu dati pravo da se izjašnjava o tome i hoće li to procijeniti kao utjecaj”.

Kakvo je stanje u gradskim financijama?
“U gradskim financijama nije dobro stanje zbog vladinih mjera. Mi smo sada osvarili deset posto manje prihode nego u istom razdoblju prošle godine zbog porezne reforme. To se godinama nije dogodilo. Nema prihoda pa nema ni investicija. Ovo stanje je neizdrživo”.

Koje je rješenje?
“Samo da se gradonačelnik pusti iz pritvora i da radi svoj posao. Upozoravam, ako se to ne dogodi snosit će odgovornost oni koji su do toga doveli. Trebaju voditi računa o načelima rimskog prava”.

Ima li Švaljek više ovlasti od Bandića?
“Postavlja se pitanje da li je Sandra Švaljek imala pravo raditi na ovoj poziciji, ali valjda je kad je dobila ovlasti. Ali onda je trebao moći i Bandić”.

Tko će snositi odgovornost za ovu situaciju?
“Neka se svatko sam nađe unutra. Nisam ja pozvan da upućujem prstom. Ja neću vršiti pritisak na sud da uzme i ove okolnosti u razmatranje što sam ja rekao. Ja vam tvrdim da teret utaje poreza nema nikakvog utemeljenja. Ja sam osobno u Poreznu odnio sve isprave na zahtjev gradonačelnika. Porezna uprava je to preuzela i potpisala. Ako se surađivalo s poreznim vlastima nakon toga nema utaje. A on je pritvoren zbog toga. Osobno sam sudjelovao u tome. Istražni sudac ga stavlja u pritvor, pa brigo moja prijeđi na drugoga”.

Hoćete li potpisati peticiju?
“Među prvima, sigurno”.

Što je cilj peticije?
“Cilj je da se gradonačelnik oslobodi da radi svoj posao sukladno zakonu”.

Jesu li ugrožene gradske tvrtke, funkcioniranje grada?
“Ne. Građani ne trebaju biti zabrinuti za rad gradskih tvrtki. Zaposlenici se još više trude da sve funkcionira”.

Je li ZET pred urušavanjem?
“Baš kad je izabrana nova Uprava. Kao da se urušavanje događa preko noći. To je samo vršenje pritiska unaprijed što čine sindikati”.

Ima li nova Uprava Holdinga podršku Bandića?
“Ne znam. On nije sudjelovao u izboru”.

Ima li podršku vas i Sandre Švaljek?
“Imaju kad smo ih izabrali. Imali smo i head hunting agenciju da nam pomognu izabrati”.

Kako komentirate Bandićeve riječi da je riječ o cirkusu?
“Ne znam. Ja nisam u mogućnosti razgovorati s gradonačelnikom. Koje on ima informacije i od koga i koje političke strukture mu pune uši, ja to ne znam”.

Vjerujete li da su novi izbori najbolji rješenje?
“Ne. Najbolje rješenje je da se gradonačelnika pusti da radi svoj posao jer ga je odabrao narod. Ne mogu mu oduzeti pravo da bude gradonačelnik. On je za mene gradonačelnik izabran na izborima. Sudski i pravosudni posao neka radi svoj posao. Nama Ustav služi samo za prigodne stvari”.

Kada ste zadnji put razgovorali s Bandićem?
“Ne znam. 18. ili 19 10. Nisam se htio izlagati riziku kao ni njega. Mi se ne slažemo u svemu. Bilo je tu svega, letjele su i pepeljare, išao sam dvaput po radnu knjižicu, ali mi se ni ne moramo u svemu slagati. Razgovarat ću s njim definitivno kad ga puste. Žao mi ga je na neki način. Mislim da je žrtva političkog procesa”.

Kojić je na kraju zaključio da Bandić ima još veći utjecaj kod građana jer je žrtva.