Pod Državnim inspektoratom bit će poslovi 17 inspekcija iz 8 ministarstava

Vijesti 05. pro 201806:59 > 07:02
Patrik Macek/PIXSELL (ilustracija)

Hrvatski sabor 10. sjednicu nastavit će u srijedu raspravom o konačnom prijedlogu zakona o Državnom inspektoratu kojim je predviđeno objedinjavanje poslova iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava.

Tako će tržišnu i rudarsku inspekciju, inspekciju opreme pod tlakom te inspekciju gospodarenja otrovnim kemikalijama Državni inspektorat preuzeti od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta; sanitarnu inspekciju od Ministarstva zdravstva; veterinarsku, poljoprivrednu, lovnu, šumarsku te fitosanitarnu inspekciju od Ministarstva poljoprivrede; turističku inspekciju od Ministarstva turizma; energetsku inspekciju, inspekciju zaštite okoliša, inspekciju zaštite prirode te vodopravnu inspekciju od Ministarstva zaštite okoliša i energetike; inspekciju rada od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, a građevinsku inspekciju od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

VEZANA VIJEST

Po ocjeni ministra gospodarstva Darka Horvata, obavljanje inspekcijskih poslova unutar jedinstvenog tijela dovest će do odgovarajuće koordinacije, učinkovitijeg obavljanja inspekcijskih poslova te posljedično do manjeg broja nadzora i ujednačavanja postupanja inspekcija.

Predloženim zakonom uvode se i promjene u postupanju inspektora prema gospodarskim subjektima na način da se uvodi mogućnost otklanjanja nepravilnosti u određenom roku bez sankcija ako nepravilnosti ne predstavljaju teži prekršaj, te u slučaju ako subjekt u razdoblju od godine dana nije već počinio isti prekršaj.