Batinić: Nemam informaciju tko će biti glavni državni inspektor

Vijesti 05. pro 201815:26 > 15:31
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik HNS-a Milorad Batinić kazao je u srijedu kako ne zna tko će biti glavni državni inspektor.

Batinić smatra znakovitim da jedan zakonski prijedlog može izazvati toliku političku buru na saborskom zasjedanju, kao onaj o Državnom inspektoratu, koji je oporba nazvala ‘lex Mikulić’ zbog nagađanja kako je čelno mjesto u njemu rezervirano za Andriju Mikulića (HDZ).

„Da budem iskren, meni ni danas nije jasno, a niti nemam tu informaciju tko će biti glavni državni inspektor. No, tko god će biti, ima zakon, imenuje ga Vlada i vjerujem da će temeljem tog zakona obavljati taj posao na zadovoljstvo svih građana”, poručio je Milorad Batinić.

Mirando Mrsić (Demokrati) smatra da će se zapošljavati novi ljudi i zamjera tome što u prijedlog zakona nisu unesene odredbe o sigurnosnoj provjeri inspektora. „Zapošljavat ćete nove ljude jer se to vidi iz zakona. Državni inspektorat je bio leglo korupcije, što se vidjelo što kad smo razdvajali inspekcije, za te inspektore smo proveli sigurnosne provjere i vidjeli da su neki švercali cigarete, bili kažnjavani, a bili su i dalje inspektori. U ovom vašem zakonu vi ste to izbjegli”, zamjerio je Mrsić.

Omogućeno je da i dalje bude korupcija u inspektoratu, područio je ministru gospodarstva Horvatu.

VEZANA VIJEST

„Niti sam ja SOA, niti DORH, niti bilo tko tko će donositi odluke i sankcionirati onako kako ste to vi priliku imali kada ste nesmotrenom političkom odlukom ukinuli ili dokinuli Državni inspektorat, preuzeli gotovo 250 predmeta temeljem kojih ste mogli sankcionirati bar jednog od tih inspektora koje biste danas htjeli sankcionirati”, uzvratio mu je Horvat podsjećajući ga kako nisu izrekli niti jednu sankciju.

Grozdana Perić (HDZ) poručila je kako se “aprioiri želi reći da su svi koji će raditi u inspektoratu korumpirani, a ne žele reći da se ovim prvodi objedinjavanje sustava”.

HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker prozvao je kolege s ‘lijeve strane’ jer su „ukinuli Državni inspektorat samo s jednim razlogom: smijeniti čelne ljude i staviti i uhljebiti svoje ljude na čelo, Državni inspektorat staviti pod kapu minstarstava jer su tada ministri moćniji”.

Anka Mrak Taritaš (GLAS/HSU) nema dvojbe hoće li biti ustrojen veliki inspektorat s obzirom na to da je, kako je rekla, prijedlog zakon stigao u drugo čitanje. Istaknula je i kako bi uloga inspektorata trebala biti takva da se strah građana od inspekcije ‘Sigurno sam nešto pogriješio’ smanji na najmanju moguću mjeru.

Inspekcija bi, istaknula je, treba biti dostupna 24 sata.

„Nije dobar model da glavni državni inspektor bude direktno odgovoran premijeru; već potpredsjedniku zaduženom za gospodarstvo”, rekla je Mrak Taritaš najavljujući amandmane u tom smjeru.

HDZ-ov zastupnik Stevo Culej toj je bivšoj ministrici graditeljstva u SDP-ovoj Vladi poručio kako se svojevremeno „70 kvadrata u Gunji naplaćivalo 893.000 kuna”. „Ja vas prozivam i svaki put ću Vas prozivati jer znam koliko košta kuća! Gdje mi živimo? Tu nema da samo jedan inspektorat ima posla”, ustvrdio je Culej.

„Vi točno kažete ono što želite na način na koji želite i ne želite pogledati cijelu sliku”, uzvratila mu je Mrak Taritaš.

Kada će rasprava o poljoprivredi?

Pošto je dio oporbe, revoltiran objedinjavanjem rasprave o 33 zakona koja se odnose na Državni inspektorat, iz prosvjeda odbio sudjelovati u raspravi, ona je završila već u poslijepodnevnim satima te je predsjedavajući Furio Radin izvijestio kako će se rad nastaviti točkama koje su najavljene na dnevnom redu za sutra.

„Rasprava završava ranije jer se oporba povukla iz nje ne zato što nam se ne da sjediti ovdje, nego zato da pošaljemo određenu poruku! Za sutra su najavljeni bitni zakoni, zastupnici za tada spremaju svoje rasprave o poljoprivredi, a Vi to sada najavljujete za danas”, prosvjedovao je Mosto zastupnik Nikola Grmoja.

Šef HDZ-ova zastupničkog kluba Branko Bačić podsjetio ga je kako se iz rasprave nije povukla cijela oporba, nego tek njezin dio i poručio kako ne može oporba utvrđivati dinamiku rada Sabora.

„Vi ste oni koji diktiraju dnevni red Sabora, Vi ste sve zastupnike obavijestili koji su zakoni na raspravi. Ne možete sat vremena prije rasprave najaviti da će se danas raspravljati o poljoprivredi. Uništili ste poljoprivredu, raselili Slavoniju, sada ne želite da se o tome raspravlja u neko normalno vrijeme”, prosvjedovao je Grmoja.

I iz HSS-a i Živog Zida izrazili su nezadovoljstvo zbog naprasne promjene dnevnog reda, a predsjedavajući Furio Radin rekao je kako razmišlja da se onda kompromisno točka o poljoprivredi preskoči i nastavi s drugim sutrašnjim točkama.

„Ako je po rasporedu rasprava sutra, onda je to sutra. Nije korektno prema zastupnicima da se točka najavljena za sutra u zadnji tren stavlja danas na dnevni red. Smatram da nije u redu stavljati raspravu danas ako je za sutra najavljeno i mi ćemo napustiti sabornicu. Ako vi ne želite da oporba priča o problemima mi ćemo sami donijeti trake pa ćemo si zalijepiti usta”, revoltirano je poručio HSS-ov zastupnik Željko Lenart.

Bačić je priliku iskoristio da se prisjeti ranijih vremena i nekih saborskih saziva u kojima su se točke mijenjale iz sata u sat.

„Ja sam sjedio u ovom Saboru i u sazivima kada ujutro u 8 nisam znao što će se danas raspravljati dok su se točke mijenjale iz sata u sat, a sada se tri do pet dana prije rasprave zna o čemu se raspravlja. Sada se već šest dana znalo da će poljoprivreda biti sutra na dnevnom redu”, rekao je. Razumijem da oporba hoće mjesto pod političkim suncem, ali što je puno, puno je, rekao je Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.