Komadina i Fabijanić u sukobu zbog – Bernardića?

Vijesti 11. pro 201810:06 > 10:12
Ilustracija

Riječki i primorsko-goranski SDP-ovci održali su jučer prigodni božićni domjenak, s kojeg su poručili da Hrvatska treba jak SDP u borbi protiv konzervativizma koji jača, a također i da je ovdašnji SDP još uvijek najstabilniji faktor stranke u situaciji u kojoj se događaju transferi SDP-ovaca u druge stranke ili klubove.

Priznali su i da stranku potresaju problemi, a uoči sjednice Glavnog odbora sazvane za subotu, na kojoj se očekuje novi udar na predsjednika Davora Bernardića, prvi put su se vidjele i ‘napukline’ u odnosu potpredsjednika stranke Zlatka Komadine i njegova bliskog suradnika, predsjednika Glavnog odbora SDP-a Erika Fabijanića. Naime, kako je poznato, prije oko mjesec i pol dana grupacija “neretvanaca” zajedno s Rajkom Ostojićem pokušala je u dnevni red Glavnog odbora uvrstiti točku o izglasavanju nepovjerenja šefu stranke, no Fabijanić je to praktički spriječio te točka nije uvrštena u dnevni red, piše Novi list.

VEZANE VIJESTI

Komadinu se tada optuživalo da je stao uz Fabijanića i spasio Bernardića, no u međuvremenu se dogodila sjednica Predsjedništva prošlog tjedna, gdje je Komadina jasno dao do znanja da sada i on misli da Bernardić treba staviti glasanje o svom povjerenju na stol. Fabijanić, pak, ostaje uz Bernardića, tvrdeći da se takav prijedlog može staviti na dnevni red samo s glasovima dvotrećinske većine Glavnog odbora, dok natpolovična većina može samo tražiti izbore za sva tijela i novu konvenciju, ali ne i smjenu šefa stranke, što ponavlja otpočetka.

“Odgovornost za rejting SDP-a nije pitanje jednog člana stranke, pa ni predsjednika. Aktualni predsjednik Bernardić je neposredno izabran, jednako kao i što je aktualni statut SDP-a jednoglasno donesen i vrlo jasno propisuje mehanizme izglasavanja nepovjerenja. Ako netko to želi, neka se uhvati posla i ponaša se po tim mehanizmima, umjesto da priča po novinama. Dotad, za mene je Davor Bernardić predsjednik SDP-a, sve dok konvencija ne odluči drugačije”, izjavio je jučer Erik Fabijanić na pitanje novinara da komentira prozivke da je i on suodgovoran za pad rejtinga stranke.

Po njemu, ankete su nevjerodostojne, a najbolji dokaz tome su mjesni izbori u Rijeci, gdje se tvrdilo da je Živi zid pretekao SDP, a na kraju je na izborima dobio dva mjesta od 176, rekao je Fabijanić. “Situacija u stranci nije bajna, ali stvarnost demantira katastrofičare”, zaključio je.

Na pitanja novinara što očekuje od Glavnog odbora u subotu, Zlatko Komadina rekao je kako je Bernardiću već sve rekao u lice: “Ja nikome ne govorim iza leđa, sve sam mu rekao na Predsjedništvu prije par dana. Smatram da je neprimjereno govoriti u medijima, i iskoristio sam sjednicu da ondje sve kažem. Uvijek je dobro provjeriti svoje povjerenje pred članstvom, to sam rekao Bernardiću”, kazao je Komadina, koji će očito na predstojećem Glavnom odboru podržati zahtjeve da se glasa o povjerenju šefu stranke, ako takvih zahtjeva bude. “SDP je trenutačno u fazi traženja dinamičke ravnoteže, uz proces diferencijacije. I pokazat ćemo da imamo snage za sve što se od nas očekuje”, zaključio je Komadina.

Inače, prema neslužbenim informacijama, nakon što su prošlog četvrtka u Zagrebu razgovarali Komadina i Bernardić, šef stranke je sjeo u auto i u Rijeci se sastao s Fabijanićem, od kojega je tražio da izvidi načine kako da se na Glavnom odboru odgodi rasprava o njegovoj smjeni. Formalno, na Glavnom odboru je tema donošenje financijskog plana stranke za 2019. godinu.

Komadina je jučer izjavio i kako bi po njegovu mišljenju kandidat SDP-a na izborima za predsjednika Republike trebao biti Tonino Picula, a nikako ne Zoran Milanović. “Što fali Piculi?! Uostalom, on je već i sam komunicirao da bi bio spreman za tu utrku. A što se tiče Milanovića, pa on se već distancirao od stranke, vjerojatno će ići kao nezavisni. Ne vidim kako bi išao kao kandidat SDP-a kad je izjavio da ne razumije ljude koji cijeli život provedu u jednoj stranci”, rekao je Komadina.

Vojko Obersnel i Marko Filipović složili su se također da Bernardić mora otići: “Mi smo to u pismu zatražili još ljetos”, rekao je Filipović, dok je Obersnel ponovio da su za ovu situaciju odgovorni svi, od Predsjedništva do Glavnog odbora, piše Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.