Prijevarom i krivotvorenjima nanijeli štetu veću od 1,3 milijuna kuna

Vijesti 11. pro 201812:56 > 13:01
Ilustracija

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je protiv desetorice osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Zločinačko udruženje“, „Prijevara“, „Krivotvorenje isprava“ i „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno deset hrvatskih državljana (1974., 1954., 1995., 1984., 1984., 1970., 1980., 1979., 1986. i 1961.) zbog postojanja osnova sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili kaznena djela prijevare i krivotvorenja isprave na štetu više fizičkih i pravnih osoba, objavio je MUP.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni (1974.) od studenog 2016. godine organizirao i vodio zločinačko udruženje, odnosno povezao u zajedničko djelovanje preostalih devet osumnjičenika pri tom odredivši njihove uloge u udruženju. Također je osmislio i odredio zajednički cilj stjecanja nepripadajuće i protupravne imovinske koristi za sebe i članove zločinačkog udruženja kroz poslove uzimanja brzih novčanih pozajmica, uzimanja osobnih vozila putem leasinga, kao i zasnivanja pretplatničkih odnosa i kupnje mobilnih telefonskih uređaja od pružatelja telekomunikacijskih usluga.

Tako je prvoosumnjičeni (1974.) osmislio posao uzimanja brzih novčanih pozajmica na imena drugih osoba kod davatelja on-line financijskih usluga, dok je uloga četvrtoosumnjičenog (1984.) bila vrbovanje osoba slabijeg imovnog stanja, a trećeosumnjičenog (1995.) provjera financijskog stanja oštećenih.

Nakon vrbovanja, šestorica osumnjičenih nalazila su se s oštećenim osobama te im lažno prikazivali činjenice o mogućoj zaradi od 10 tisuća kuna obećavši zaposlenje u velikoj građevinskoj tvrtki, kao i novčane nagrade za uslugu fiktivnog zaposlenja u građevinskoj tvrtki koja povlači određena sredstva iz fondova Europske unije. Potom su oštećene fotografirali s osobnom iskaznicom u ruci, pravdajući to potrebama evidencija o zaposlenicima poduzeća. Nakon toga su otvarali adrese elektronske pošte s podacima oštećenih, a bez njihova znanja, te tražili pozajmicu putem on-line financijskih usluga. Nakon što bi zaprimili ugovore o pozajmici, potpisali bi ugovore bez znanja oštećenih i pri tom priložili fotografije debitnih kartica tekućih računa oštećenih, a koje su pribavili od poslovnih banaka temeljem njihove punomoći.

Također postoji osnova sumnje da je organizator zločinačkog udruženja (1974.) osmislio model kupnje osobnih vozila na leasing pri čemu je angažirao šestoricu osumnjičenih kako bi zatražili nabavu osobnih vozila uz sklapanje ugovora o leasingu prikazivanjem lažnih činjenica i prikrivanjem činjenica s unaprijed stvorenom namjerom da neće u cijelosti platiti svoja dugovanja temeljem ugovora o leasingu osobnih vozila. Nabavljena vozila osumnjičeni su potom prodavali na području Kosova.

Prvoosumnjičenog (1974.) se sumnjiči da je osmislio i model sklapanja pretplatničkih odnosa uz kupnju mobilnih telefonskih uređaja veće novčane vrijednosti kod mobilnih teleoperatera. Nakon što bi vrbovali osobe lošijeg imovnog stanja, osumnjičeni su ih nagovorili na nabavu mobilnih telefonskih uređaja veće vrijednosti i zasnivanje pretplatničkih odnosa, a za trgovačka društva oštećenih koja su prethodno registrirali na njih, a s prijevarnom namjerom. Mobilne uređaje potom su prodavali putem oglasnika.

Sumnja se kako je trgovačkim društvima ovim kaznenim djelima pričinjena materijalna šteta od najmanje 1.381.000,00 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je protiv desetorice osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Zločinačko udruženje“, „Prijevara“, „Krivotvorenje isprava“ i „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“.