Predsjednica: Ne vidim zašto bi Krstičević trebao odstupiti u ovom trenutku

Vijesti 13. pro 201815:30 > 16:04
N1

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je situaciju oko borbenih aviona, ali i novi Zakon o državljanstvu.

Pozdravila je izmjene Zakona o državljanstvu.

“Mislim da će ti potaknuti naše iseljenike da u većem broju traže hrvatsko državljanstvo i olakšati im useljenje u Hrvatsku”, kazala je.

Upitana treba li ministar Damir Krstičević odstupiti, ogovorila je da ne vidi zašto bi on to trebao napraviti u ovom trenutku.

“Riječ je o pregovorima između SAD-a i Izraela, u kojima Hrvatska ne može sudjelovati jer je riječ je o njihovom tehničkom dogovoru i razgovorima. Nas se to u svakom slučaju tiče jer želimo da ono što smo dogovorili s Izraelcima – da takvi zrakoplovi dođu u Hrvatsku i da pritom ne bude nikakvih dodatnih troškova”, rekla je.

“Ne vidim nikakvu odgovornost ministra Krstičevića. Što se tiče samog postupka, s obzirom da je riječ o ogromnoj javnoj nabavi i budućnosti hrvatskog zrakoplovstva, mislim da je bolje da se postupak provede temeljito, da se sagledaju svi elementi, nego da sad brzamo. Čekali smo jako dugo, iz Vlade u Vladu se odgađala ta odluka. Ova Vlada, zajedno s ministrom Krstičevićem, imala je hrabrosti otvoriti natječaj. Do sad je odgode bilo upravo zbog te velike odgovornosti. U postupku koji je uslijedio u SAD-u, vidjeli ste, veleposlanstvo je izvijestilo da su poslali sve na odobrenje u Kongres, taj postupak će trajati 15 dana i nakon toga ćemo vidjeti što dalje.”

“Hrvatska nema vremena na gubljenje s obzirom na stanje našeg zrakoplovstva. Remont migova koji je napravljen 2013. napravljen je iznimno loše, evo ih većina prizemljenih na Plesu. Mig 21 iskreno i realno gledajući, kao zrak druge generacije ne može se nositi sa zrakoplovima četvrte generacije, kao što su F16 i mig 29. S obzirom da smo donijeli tu strateško-političku odluku da ćemo zadržati borbeno zrakoplovstvo, moramo brzo djelovati. Vrijeme nam istječe, jer bojim se da uskoro nećemo imati migova koji će biti u stanju poletjeti, a naravno treba zadržati pilote, piloti na nečemu trebaju letjeti, i njima treba to radno iskustvo. I treba štititi hrvatsko nebo.”

“Izraelski premijer je nazvao jučer slijedom naših razgovora u Parizu. Kad sam pristupila njemu i predsjedniku Trumpu i kad sam spomenula to pitanje, mislila sam da je riječ o birokratskom zastoju. U tom trenutku ni jedan ni drugi, ni premijer Izraela ni predsjednik SAD-a, mi nisu dali nikakve konkretne odgovore. On je jučer nazvao i pozvao se na taj naš susret. Izvijestio me da Izrael radi s SAD-om kako bi se riješile bilo kakve dvojbe. U svojim razgovorima s američkim dužnosnicima, primjerice s ministrom obrane Mattisom, to je uvijek bilo načelne prirode i oni su uvijek izražavali svoju potporu ovom projektu, međutim u detalje nismo ulazili. Vidjet ćemo, kad je riječ o tehničkim specifikacijama doista ne želim ulaziti u to, to je pitanje struke.”

“Ali ponavljam ono što sam rekla na početku, Hrvatska mora dobiti ono što je obećano i dogovoreno i u svemu tome mi ne smijemo platiti ni kunu više.”

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

O temama na sjednici nije željela govoriti jer je, kaže, riječ o zatvorenoj sjednici. 

Upitana hoće li tražiti odgovore na tvrdnje da se u njezino ime planirao državni udar i svrgavanje premijera Plenkovića, rekla je da će  tražiti izvješća nadležnih službi.

“Kad je riječ o objedama one su jako ozbiljne, po meni je pokušaj smjene predsjednika Vlade vrlo vrlo ozbiljna stvar, to mi ne pada na pamet. I zbog toga želim čuti ima li bilo kakvih konkretnih podataka koji upućuju na to da se i u tom smislu pokušavala smisliti neka nova afera”, zaključila je Grabar-Kitarović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram