Emotivnim govorom Lorenine majke završio prosvjed u Zadru

Vijesti 19. pro 201813:35 > 15:34
N1

Članovi Facebook grupe “Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce” koja broji gotovo 2.500 članova prosvjedovali su u Zadru u znak podrške djevojci koju je pretukao Darko Kovačević Daruvarac.

Podsjetimo, Daruvarac je ranije ovoga tjedna pušten iz istražnog zatvora, a odluka o njegovom puštanju na slobodu izazvala je ogorčenje u javnosti. Ministar pravosuđa najavio je zbog ovog slučaja promjene ZKP-a, a reagirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

15:32
Okupljenima se na kraju emotivno obratila i Lorenina majka.
“Počinitelj pije kavu na Kalelargi, a ona je zatvorena u kući. Dijete prisiljavaju da odustane od iskaza. Želim vam reći hvala jer ste podigli moje dijete svojom podrškom i spasili ste je od smrti”, rekla je kroz suze.
Dio okupljenih prosvjednika ostao je pred sudom zviždati i nakon završetka prosvjeda. 

15:28

Prosvjednici su stigli do zgrade suda. Ispred nje čitaju svjedočanstva žena koje su doživjele nasilje.

“Jučer je bila Lorena. Danas može biti bilo koja od nas”, kažu.

15:20

“Želimo dati podršku svim žrtvama nasilja i da se ne žrtve kroz sudske procese na traumatizira dodatno”, rekla je jedna od organizatorica prosvjeda, Marija Jerončić, za N1 

15:11

Poruke koji prosvjednici nose sa sobom usmjerene su prema hrvatskom pravosuđu. Građani Zadra razočarani su odlukama pravosuđa, poručuju kako se nadaju da postoji mogućnost da se u ovom konkretnom slučaju promijeni kvalifikacija kaznenog djela. 

15:08

Povorka je s trga krenula prema zadarskom sudu. Sudionici su zamoljeni da ne koriste pirotehnička sredstva.

15:03

S trga će okupljeni prosvjednici krenuti prema zgradi suda u Zadru.

Organizatori prosvjeda apeliraju na DORH da promijeni kvalifikaciju za kazneno djelo koje se stavlja na teret Darku Kovačeviću u pokušaj ubojstva. Na taj bi način Daruvarac u istražnom zatvoru mogao biti godinu dana, a ne šest mjeseci kako što je to slučaj sada kad ga se tereti za nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

14:56

Naš reporter Ivan Skorin iz Zadra javlja da se na trgu zasad okupilo 300-tinjak građana. 

14:29

Pola sata prije početka prosvjeda građani počinju polako pristizati na zadarski trg.

14:00

Slučaj je danas opet komentirao ministar Dražen Bošnjaković.

“Bio sam u nedjelju u Zadru, zanimala me cijela kronologija, slijed događaja, vidio sam da je najveći problem bila bolest raspravnog suca. Sudac je proveo već tri rasprave u tom predmetu i bio pred zaključenjem svega toga, no naglo se razbolio i otišao u bolnicu. To nas je dovelo do novog suca, rasprava je počela ponovno, obrana je iskoristila pravo da traži izuzeće suda, i to dva puta, i to je usporilo cijeli postupak. Vjerujem da će rasprava biti vrlo brzo završena”, kazao je ministar Bošnjaković.

Više čitajte OVDJE.

13:41

Slučaj Daruvarac za N1 komentirala je i Dalija Orešković:

“Moj stav je drugačiji od onih kakve se moglo čuti ovih dana, meni je drago da se javnost senzibilizirala i mislim da je krajnje vrijeme i da na ovaj način građani traže bolju i učinkovitiju zaštitu, ovo je zaokret za 180 stupnjeva u odnosu na ono što smo mogli čuti u raspravama oko Istanbulske konvencije. S obzirom na stanje u hrvatskom pravosuđu, ne čini mi se da se u šest mjeseci može doći do osuđujuće presude. Mislim da je ovaj slučaj promptno vođen”.

Više čitajte OVDJE.

13:39

Ana Gurlica, majka pretučene 18-godišnje Zadranke koju je brutalno premlatio Darko Kovačević Daruvarac, potvrdila je za N1 da je policija uhitila tri osobe koje su prijetile njenoj obitelji.

Gurlica kaže da njena kćer, ali i cijela obitelj primaju prijetnje preko lažnih profila na društvenim mrežama, ali da je bilo i prijetnji putem telefona. Pohvalila je zadarsku policiju koja je, kaže, odmah reagirala i uhitila tri osobe, od kojih je jedan mladić dva dana proveo u istražnom zatvoru.

Više čitajte OVDJE.

VEZANE VIJESTI