U Splitu "planulo" 5000 porcija bakalara

Vijesti 24. pro 201812:43 > 12:47
Ivo Cagalj/PIXSELL

Oko 5000 porcija bakalara na splitskim Prokurativama podijelili su u ponedjeljak na Badnjak gradonačelnik Andro Krstulović Opara, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i članovi udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

​Trinaesti je to put zaredom da se u organizacija grada, županije i Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) organizira tradicionalna manifestacija “Splitu s ljubavlju”.

Iako su se građani na Prokurativama počeli okupljati puno ranije, podjela bakalara je započela u 11 sati, a 5000 porcija nestalo je u nekoliko minuta. Splićani i njihovi gosti bili su zadovoljni okusom bakalara zbog čega su neki tražili još.

Gradonačelnik je kazao ​da je “Splitu s ljubavlju” gesta koja je puno više od podjele bakalara, jer se osjeća prilikom susreta s ljudima kojima dijeli bakalar zato što među njima ima i onih koji nisu došli samo proslaviti nego su i u potrebi.

“Drago mi je sudjelovati u ovome, ali bi isto volio da sljedeće godine bude što manje ljudi u potrebi ovdje. U nadi i želji da sljedećih godina imaju puno zdravlja, sreće i da bude​ što manje potrebitih svima želim sretan Božić i uspješnu sljedeću 2019. godinu”, kazao je Krstulović Opara.

​Župan Boban istaknuo je kako manifestaciju “Splitu s ljubavlju” treba shvatiti kao simboliku i druženje građana jer se od vjekova badnja večer u Splitu i okolici dočekivala na ulicama u društvu prijatelja​, dok je Božić tradicionalno rezerviran za obitelj.

“Neka to bude simbolika i ovoga Badnjaka i Božića. Iskrena zahvala bivšem gradonačelniku Zvoni Puljiću i Miru Bogdanoviću koji su pokrenuli ovu inicijativu, ali hvala i brodogradilištu na izradi ove velike ‘teće’ u kojoj se bakalar kuha svake godine. Sretni nadolazeći blagdani svim žiteljima našeg grada i županije”, poručio je Boban.

I ove se godine bakalar tradicionalno kuhao u velikoj posudi promjera 2,6 metara, koju su po nalogu bivšeg gradonačelnika, pokojnog Zvone Puljića i tadašnjeg predsjednika ŠKMER-a, pokojnog Mira Bogdanovića, za tu prigodu prije trinaest godina izradili splitski škverani.​

Građanima je bakalar serviran u gamelicama s poklopcem, a u njegovom pripremanju je sudjelovalo trideset kuhara i više od četrdeset volontera.

Za pripremu bakalara potrošeno je oko 400 kilograma bakalara, 500 kilograma krumpira, 70 kilograma pelata od rajčice, maslinovo ulje, prošek, bijelo vino, češnjak, bijeli luk i razni začini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram