Mijić: U Rijeci bi mogli imati muzej prekinute industrije

Vijesti 28. pro 201813:55 > 14:07
N1

Kolumnist Novog lista Branko Mijić u razgovoru s našim Rankom Stojancem komentirao je situaciju oko "3.maja" i Uljanika.

“Vidimo da je “3. maj” pacijent koji je na aparatima i da bi svi sada bili sretni i s nekim minimalnim rješenjem, samo da nam bolesnik preživi, pa makar to bilo 100-200 radnika, makar to bila neka smanjena ili nikakva proizvodnja. Vidimo da tu Vlada sad kao pokušava nešto riješiti, ali ne vjerujem u nikakva vatrogasna rješenja.

VEZANE VIJESTI

Brodogradnja je jedna strateška industrija za koju se davno trebalo odrediti treba li nam ili ne treba. Ako to nije brodogradnja, onda to mora biti nešto drugo, pogotovo u Rijeci, gradu koji će postati europskom prijestlnicom kulture 2020. godine, a mislim da ovaj stečaj, ili ne daj Bože ako se “3. maj” ugasi, da će to biti vrh vrhunaca i da se Rijeka za tu 2020. može pripremiti – ako imamo Muzej prekinutih veza, ovdje u Rijeci bi mogli imati muzej prekinute industrije”, komentira Mijić.

“Ako ‘3. maj’ propadne, to onda znači da sve može propasti. Nastavio bi se jedan niz od Torpeda, Benčića, Tvornice papira, Brodomaterijala, Jugolinije odnosno Croatialinea. Možemo se nakon “3. maja” samo pitati tko je sljedeći”, dodaje.

Tko je kriv za propast brodogradnje?

“Mogu reći krivi smo svi. Nitko se nije bunio, nitko nije ustao na noge, ali, naravno, najviše je kriva politika i oni koji su vodili od onog pljačkaškog pretvorbenog kapitalizma kojeg smo devedesetih doživjeli i koji je pomeo sve živo, gdje vidimo da za sve ono što se događalo, za cijeli taj muzej prekinute industrije, nitko nikada nije odgovarao, nitko nikada nije kažnjen, nitko nikada nije završio ni dana u zatvoru pravomoćno osuđen. Najgore je da se pod paravanom rata odvijala jedna pretvorbena i nikad zabilježena pljačka u povijesti – ne samo ove zemlje već i malo šire. Znači, dogodio se i začeo taj jedan kriminal koji traje do dan danas, kada vidimo da naprosto nema rješenja, da je sve isprepleteno i zapleteno do kraja i da čekamo neko spasenje – a spasenja nema”, kaže Mijić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook| Instagram