"Ako se uoči lažno prikazana cijena, to treba prijaviti Tržišnoj inspekciji"

Vijesti 02. sij 201916:07 > 16:10
N1

O sezoni sniženja i najavama nižih cijena zbog smanjenja PDV-a u Newsroomu je govorila pravna savjetnica Udruge za zaštitu potrošača Dijana Kladar.

S prvim danom ove godine na snagu je stupio paket 9 zakona iz 3. kruga porezne reforme, a koji je donio i nižu stopu PDV-a na meso, voće i povrće, jaja ili pelene.

Kladar je mišljenja da će trgovci zaista spustiti cijene.

“Mislim da hoće kako bi privukli kupce, mislim da će prihvatiti trend i s nižim cijenama pokušati privući kupce, koji će onda pak kupiti neke druge proizvode u njihovim trgovinama, kaže Kladar i dodaje da će trgovci na taj način ipak moći zaraditi.

Komentirala je činjenicu da se u Hrvatskoj kupci susreću s lažnim sniženjima.

“Činjenica je da određeni potrošači kažu da su uočili da trgovci najprije dignu cijenu nekog proizvoda, pa je onda smanje. Takvo postupanje nije dozvoljeno. Ukoliko potrošač uoči lažno prikazano cijenu, onda se može obratiti Tržišnoj inspekciji. Ja ipak vjerujem da većina trgovaca to ne radi”, kaže Kladar.

Pojašnjava da se u dokumentaciji, knjigovodstvu nekog trgovaca može vidjeti ulazna cijena nekog proizvoda i da li je on zaista snižen.

Ako se uče nepošteni, to treba prijaviti Tržišnoj inspekciji i to treba sankcionirati”, kaže Kladar i ističe da potrošač ne treba više ići na sud već inspekciji koja unutar šest mjeseci mora nalaožiti trgovcu da, primjerice, mu potrošač vrati proizvod s kojim nije zadovoljan.

“Dosta je inspekcija učinkovita i neke predmete procesuira pred prekršajnim sudom”, kaže Kladar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.