"Dostojanstvo branitelja ima cijenu – 20 milijardi kuna!"

Vijesti 16. ožu 201516:43 > 16:45
N1

Ministar branitelja Predrag Matić održao je u ponedjeljak izvanrednu konferenciju za medije. Tema konferencije bila je Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

“Dobili smo prijedlog novih mjera i odredbi koje žele branitelji. No, ostali smo nemalo iznenađeni. Kolika je cijena dostojanstva koju čekamo pet mjeseci? Hrvatski branitelj ne može dobiti otkaz, ne može imati mirovinu manju o prosječne plaće u RH, nezaposleni hrvatski branitelj sve dok ne dobije posao dobiva mjesečno 3 tisuće kuna”, samo su neki zahtjevi šatoraša. “Svatko odgovoran ovo ne može ispuniti”, dodao je.

“Glavno pitanje je je li prijedlog novog Zakona iskren ili nije? Ako je iskren, onda to govori da dostojanstvo hrvatskih branitelja ipak ima cijenu, a to je 20 milijardi kuna! Ako prijedlog nije iskren, onda je to dokaz da se radi o podvali Vladi, da joj se mafijaški podvali dokument koji je zapravo lista želja, a ne Zakon”, kazao je ministar Matić te dodao da, kako bi se priskrbilo dodatnih 14 milijardi kuna koje udruge traže, mora se od nekoga i uzeti.

“Svi znamo zašto su prosvjednici ovdje dolje – moja ostavka i ostavke mojih zamjenika ništa ne bi promijenili”, kazao je ministar Matić na upit bi li možda cijena koju traže udruge bila manja u slučaju da podnese ostavke.

“Ja kao branitelj se sigurno nisam borio za zemlju u kojoj će izdvajanja za ratne veterane biti 20 milijardi kuna”, dodao je ministar branitelja. Komentirajući izjave Karamarka, kazao je da on živi u zabludi da su svi branitelji članovi i pobornici HDZ-a.

“Na ono legendarno pitanje “Gdje si bio 91., Karamarko teško može odgovoriti. On nije sudionik ni Bljeska, ni Oluje, on nema puno utemeljenja da govori o braniteljima. Gospodin Milijan Brkić je stvarni vođa HDZ-a i organizator i podupiratelj prosvjeda ispred Ministarstva”, optužio je Matić.

Uoči konferencije za medije, u šatoru u Savskoj Đuri Glogoškom i Josipu Klemmu uručene su prekršajne prijave.