Centar Simon Wiesenthal Hrvatskoj: Zabranite negiranje ustaških zločina

Vijesti 09. sij 201911:56 > 12:13
Marko Lukunic/PIXSELL

Centar Simon Wiesenthal od hrvatskih vlasti traži da zabrani knjigu 'Razotkrivena jasenovačka laž’, ali i sva ostala djela koja negiraju ustaške zločine počinjene za vrijeme NDH. Hrvatsku podsjećaju da treba poduzeti sve korake kako bi spriječila negiranje holokausta i povijesnih činjenica.

Centar je izdao priopćenje koje potpisuje ‘lovac na naciste’ Efraim Zuroff zbog planirane promocije knjige u organizaciji Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

Naime, za sljedeći tjedan u dvorani crkve Presvetog Srca Isusova u Zagrebu predviđena je promocija knjige ‘Razotkrivena jasenovačka laž’, akademika Josipa Pečarića i dr. Stjepana Razuma. Iz Centra Simon Wiesenthal ističu da ovo djelo negira masovna ubojstva Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista koja su se redovito provodila u Jasenovcu.

VEZANE VIJESTI

“Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje sponzorira ovaj događaj, osnovano je u cilju skrivanja strašnih zločina koje su na Balkanu počinile ustaše. Ove zločine potvrđuju povijesni dokumenti, svjedočanstva preživjelih i brojna istraživanja uglednih povjesničara. Djela poput ‘Razotkrivene jasenovačke laži’ u Njemačkoj ili Austriji odmah bi bila zabranjena”, piše Efraim Zuroff.

Iz Centra Simon Wisenthal podsjećaju da je Hrvatska članica Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust te bi trebala poduzeti sve korake kako bi spriječila negiranje holokausta i povijesnih činjenica. Kontinuirana pozornost koja se pridaje naporima usmjerenima prema revizionizmu izravno je u kontradikciji s međunarodnim obvezama koje je Hrvatska preuzela članstvom u Međunarodnom savezu za sjećanje na holokaust .

Članovi Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac otvoreno se zalažu da se iz preambule Ustava izbaci ZAVNOH i uvrsti NDH. U 2017. od Ministarstva branitelja dobili su 50 000 kuna za aktivnosti udruga koje se bave stradalnicima i sudionicima Drugog svjetskog rata. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.