Ana Lederer: Razlog za moje razrješenje je izmišljen, žalit ću se Upravnom sudu

Vijesti 09. sij 201913:20 > 13:22
N1

U N1 Studiju uživo je gostovala Ana Lederer, koja je jučer razriješena s funkcije pročelnice u zagrebačkom Uredu za kulturu.

Što se dogodilo? Kada smo zadnji put razgovarali u studiju 18. prosinca, govorili ste da je sve u redu u upravljanju gradom, u odnosima pročelnika i gradonačelnika?

“Ja sam profesionalna, u kontekstu u kojem sam radila nije mi palo na pamet govoriti protiv osobe čiju politiku sam provodila. Prvog lipnja bio je natječaj kojeg sam tada prošla i sva sam testiranja prošla, i sve što je naknadno ustanovljeno je više nego smiješno – sad odjednom nakon sedam mjeseci se ustanovila greška. Meni je potpuno jasno o čemu se radi. Postala sam marginalizirana u tom kontekstu. Pitanje je, naravno, i što je bilo prije i do koje mjere sam ja uopće mogla provoditi kulturnu strategiju. U postojećim okolnostima političkim bilo je za očekivati da ću ja postati nepoželjna, a trebalo je sada samo naći neki razlog, pa makar i izmišljeni, o čemu će Upravni sud kad se budem žalila, donijeti svoj pravorijek i svoje mišljenje.” 

VEZANE VIJESTI

Ako Upravni sud odluči da vas treba vratiti na funkciju, hoćete li se vratiti?

“Naravno da se neću vratiti, ja se ne želim javljati više na natječaje i surađivati u ovoj konstelaciji političkoj i načinu upravljanja. Ovo što sam zadnjih sedam mjeseci vidjela i doživjela nije nešto u čemu bih željela raditi.”

Zašto ste dugo pristajali na stvari koje sada nazivate lošima?

“Nekada, kad sam bila osam godina u HNK-u, s Milanom Bandićem sam imala odlično iskustvo suradnje. Ali to se promijenilo, on se naprosto promijenio kao čovjek. Ja sam se zaista trudila, od prvog lipnja do posljednjeg trenutka, čak i posljednjih mjesec dana omalovažavanja, u lošoj radnoj atmosferi, u kojoj je bilo jasno da me se treba riješiti.”

Kako vas je Milan Bandić omalovažavao?

“Prvo samom činjenicom da nije sa mnom razgovarao o proračunu. Nije me imao potrebu pozvati ni pet minuta na razgovor, reći mi da se trebamo razići. Meni u tom kontekstu nije više bilo ugodno raditi. Sretna sam da sam otišla i vraćam se na Akademiju.”

Nije li ovo dokaz da je funkcija pročelnice politička?

“Stručnost mora biti temeljno polazište. Moja stručnost nikada nije bila dvojbena. Ali stvar je u poslušništvu.”

Lederer je potvrdila i da je predala zahtjev za aktiviranje mandata u zagrebačkoj Gradskoj skupštini te najavila da se vraća na mjesto više znanstvene suradnice na HAZU-u.

Komentirala je i rast saborskog kluba Milana Bandića.

“To je za mene čista politička trgovina. Samo je pitanje hoće li institucije to dokazati”, zaključila je Lederer.

Uskoro video…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook| Instagram